Ashokasundari

Izvor: Wikipedija

Ashokasundari

Božica mašte
Druga imena Aśokasundarī
Roditelji Šiva
Parvati
Djeca Yayati[1]

Ashokasundari (sanskrt अशोकसुंदरी, Aśokasundarī; Ashoka Sundari; sundari = „lijepa djevojka”[2]) hinduistička je božica mašte te kći boga Šive i njegove supruge Parvati. Spomenuta je u svetom tekstu zvanom Padma Purana (पद्म पुराण) te ju se najviše štuje u južnoj Indiji, u liku božice Bale Tripurasundari.

Mitovi[uredi | uredi kôd]

Božica Parvati je zamolila svog muža da ju odvede u najljepši vrt na Zemlji te ju je on odveo u vrt zvan Nandanvana, gdje je Parvati ugledala drvo imenom Kalpavriksha, koje je moglo ispuniti bilo koju želju. Budući da se Parvati osjećala iznimno usamljeno jer su ju njezini sinovi, koji su već odrasli, napustili, poželjela je da dobije kćer kako bi bila manje usamljena te je tako rođena Ashokasundari, koja se kasnije udala za kralja Nahushu (नहुष). Njihov sin je kralj Yayati (ययाति), muž Devayani, kćeri božice Jayanti.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Bibek Debroy, Dipavali Debroy (2002). The holy Puranas. str. 152. „Nahusha and Ashokasundari had a son named Yayati.”
  2. Gaṅgā Rām Garg. 1992. Encyclopaedia of the Hindu World Vol. 3. Concept Publishing Company. str. 712. ISBN 978-81-7022-376-4