Aspera Hiems Symfonia

Izvor: Wikipedija
Aspera Hiems Symfonia
Arcturus (studijski album)
Žanrblack metal, avangardni metal, progresivni metal
Objavljen3. lipnja 1996.[1]
Snimanjesrpanj – kolovoz 1995.
StudioPanser Studios (Oslo, Norveška)[2]
Trajanje41:28
IzdavačAncient Lore Creations
Producent(i)Arcturus
Recenzije
Kronologija albuma – Arcturus
Constellation
(1994.)
Aspera Hiems Symfonia
(1996.)
La Masquerade Infernale
(1997.)

Aspera Hiems Symfonia (latinski: "Simfonija grube zime"[nb 1]) debitantski je studijski album norveškog avangardnog metal sastava Arcturus. Diskografska kuća Ancient Lore Creations objavila ga je 3. lipnja 1996. godine.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Aspera Hiems Symfonia jedini je black metal album koji je Arcturus objavio, iako i dalje sadrži mnogo eksperimentalnih elemenata koje je proširio na kasnijim uradcima, na kojima se posve posvetio avangardnom i progresivnom metalu. Četiri pjesme na albumu ponovno su snimljene inačice pjesama s EP-a Constellation, dok su ostale četiri nove pjesme.

Glazbu na albumu čini atmosferični black metal relativno sporijeg tempa. Produkcija je lo-fi, a tekstovi pjesama govore o prirodi, zimi, alkemiji, astronomiji, kao i o vikinškom folkloru i mitologiji.

Ponovna objava[uredi | uredi kôd]

Godine 2002. album je remasteriran, kao i EP-ovi My Angel i Constellation objavljeni prije njega. Ponovno je objavljen u inačici s dvama diskovima, i to pod imenom Aspera Hiems Symfonia/Constellation/My Angel; ta verzija uratka sadrži i dvije prethodno neobjavljene pjesme, "The Deep Is the Skies" i "Cosmojam" na početku drugog diska. Remasterirana inačica snažnijeg je i čišćeg zvuka i na njoj su objavljeni mnogi elementi glazbe niske frekvencije izgubljeni u izvornom masteringu.

Iako knjižica albuma CD-a tvrdi da Arcturus nije ponovno snimao ni jednu pjesmu, određene su glazbene dionice različite od izvorno objavljene inačice albuma. Među njima su dionice s čistim vokalima u pjesmama "Wintry Grey", "Naar kulda tar" i "Raudt og svart". Prvotne je sintesajzerske dionice na početku pjesme "The Bodkin & the Quietus" zamijenila slična, ali djelomično složenija solodionica na gitari. Moguće je da ti dijelovi nisu ponovno snimljeni i da su na album uvršteni iz različitih, neobjavljenih snimki izvornog materijala.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Arcturus. 

Br. Skladba Trajanje
1. „To Thou Who Dwellest in the Night”   6:46
2. „Wintry Grey”   4:34
3. „Whence & Whither Goest the Wind”   5:15
4. „Raudt og svart”   5:50
5. „The Bodkin & the Quietus (...To Reach the Stars)”   4:36
6. „Du nordavind”   4:00
7. „Fall of Man”   6:06
8. „Naar kulda tar (frostnettenes prolog)”   4:21
41:28

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Bryan Reesman iz AllMusica uratku je dao četiri zvjezdice od njih pet i napisao: "Aspera je energičan album dupkom pun brzih rifova, zlokobnih skandiranja i zavijanja, kao i odličnih, zloslutnih atmosfera." Nazvao ga je "jednim od najboljih metal albuma svih vremena."[3]

Gunnar Claussen iz Babyblaue Seitena dao mu je deset od petnaest bodova i komentirao je da Aspera Hiems Symfonia zvuči "zimski, žestoko [...] i, naravno, simfonijski". Međutim, izjavio je da pjesmama katkad nedostaje struktura i dramaturgija.[4] Wolf-Rüdiger Mühlmann iz Rock Harda istaknuo je da je glazba na albumu elegantna.[5] Sam ga je časopis uvrstio u popis "250 black metal albuma za koje biste trebali znati".[6]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Arcturus
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje
  • Craig Morris – masteriranje
  • Kristian Romsøe – miksanje
  • Christophe "Volvox" Szpajdel – logotip

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Arcturus – Aspera Hiems Symfonia na metal-archives.com Pristupljeno 14. ožujka 2020.
  2. Arcturus – Aspera Hiems Symfonia na Discogsu
  3. Reesman, Bryan. Aspera Hiems Symfonia - Arcturus: Songs, Reviews, Credits, Awards: AllMusic. AllMusic. Pristupljeno 24. kolovoza 2012.
  4. (njem.) Arcturus – Aspera Hiems Symfonia na babyblue-seiten.de Pristupljeno 14. ožujka 2020.
  5. (njem.) Arcturus – Aspera Hiems Symfonia na rockhard.de. 22. svibnja 1996. Pristupljeno 14. ožujka 2020.
  6. 250 Black-Metal-Alben, die man kennen sollte. U časopisu: Rock Hard. Br. 269, listopad 2009., str. 75.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Naziv je zapravo pogrešan; "Simfonija grube zime" u latinskom bi glasila "Asperæ Hiemis Symfonia".