Aspire Tower

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aspire Tower
Osnovni podatci
Mjesto Flag of Qatar.svg Katar Doha, Katar
Vrijeme gradnje 2006.2007.
Status gradnje izgrađen
Arhitekt Hadi Simaan
Namjena predsjednički apartman
rotirajući restoran
športski muzej
promatračnica
Tehnički podatci
Visina s antenom 300 m
Po visini na 1. mjestu u u Katru
Broj katova 51
Površina 39.948 m²
Materijal armirani beton, čelik, staklo
Vrijednost 133,395.000

Aspire Tower je 300 metara visoki neboder u obliku tornja u katarskom glavnom gradu Dohi te je dio kompleksa Doha Sports City koji još obuhvaća Međunarodni stadion Khalifa, Aspire Dome i vodeni centar Hamad. Aspire Tower je dizajnirao arhitekt Hadi Simaan.

Toranj je trenutno najveća građevina i zgrada u cijelome Katru a poznat je i pod nazivima Khalifa Sports Tower ili Doha Olympic Tower.

Izgradnja i uporaba[uredi | uredi kôd]

Toranj je postao simbol Azijskih igara koje su se 2006. održale u Katru. Razlog tome bila je njegova veličina i blizina glavnom mjestu događaja - Međunarodnom stadionu Khalifa. U tornju se tijekom turnira čuvao plamen Azijskih igara čime je postavljen novi rekord o visini na kojoj se nalazio plamen igara. Tijekom samog odvijanja Azijskih igara, plamen je bio vidljiv u cijeloj Dohi.

Kao glavni građevinski materijal u izgradnji se koristio armirani beton dok je vanjski dio zgrade prekriven čeličnom konstrukcijom koja je noću tijekom Azijskih igara bila osvijetljena jarkim LED svijetlima. Arhitekt Hadi Simaan je zgradu opisao kao "proslavu neba i zemlje" te je dodao "da strukturni čelični podupirači daju oslonac strukturi pri njenoj srži, djelujući tako kao vizualna sila koja stvara energiju i njome zrači iz centra prema centrifugalnom usponu".

Aspire Tower je u potpunosti dovršen u studenom 2007. a cijela izgradnja je ukupno stajala 133,395.000 eura (173,500.510 USD).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Aspire Tower