Atenolol

Izvor: Wikipedija
Atenolol
Sustavno (IUPAC) ime
(RS)-2-[4-[2-hidrokdi-3-(1-metiletilamino)propoksi]fenil]etanamid
Identifikatori
CAS broj 29122-68-7
ATK kôd C07AB03
PubChem 2249
DrugBank APRD00172
Kemijski podaci
Kemijska Formula C14H22N2O3 
Mol. masa 266.336 g/mol
Farmakokinetski podaci
Bioraspoloživost 40-50%
Vezanje na proteine plazme 6-16%
Metabolizam Jetra <10%
Vrijeme polueliminacije 6-7 sati
Eliminacija bubrezi
Farmakoinformacijski podaci
Trudnoća - kategorija

C

Registriran u RH?

Da

Trgovački nazivi u RH

Atenolol, Ormidol, Tenormin

Status

Na liječnički recept

Način primjene tablete, injekcije

Atenolol je najvažniji i najpropisivaniji beta blokator, sinonim cijele skupine. Bio je specifično razvijen radi dobivanja posebnog beta blokatora koji bi, za razliku od propranolola bio selektivan za beta-1 receptore i bio hidrofilan kako ne bi prolazio krvno-moždanu barijeru i uzrokovao depresiju i noćne more.

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

On selektivno blokira beta-1 adrenergičke receptore, bez djelomične agonističke aktivnosti (ISA) i bez učinaka na stabilizaciju membrane. Atenolol smanjuje, kako tijekom mirovanja tako i tijekom napora, frekvenciju srčanog rada, udarni volumen, sistolički i dijastolički krvni tlak te potrebu miokarda za kisikom čime omogućuje mnogo veći srčani rad. Ali on smanjuje i snagu srčanog mišića što je neželjeni učinak u pacijenata koji pate od kongestivnog zatajenja srca. Dakako, takvi pacijenti mogu primati atenolol ako ujedno primaju i lijekove koji poništavaju loš učinak na rad srca (srčani glikozidi).

Primjena[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da je selektivan za beta-1 receptore (pošto se ti receptori nalaze u srcu takva selektivnost još se naziva i kardioselektivnost) atenolol je prikladniji za astmatičare i one pacijente koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) jer u manjim, kliničkim dozama me izaziva sužavanje bronhija. Ipak, unatoč tomu, treba biti oprezan i kod takvih bolesnika jer atenolol u većoj dozi može izazvati napadaj gušenja.

Atenolol se ponajviše koristi u liječenju hipertenzije, a i za dugotrajno liječenje angine pectoris te u liječenju tahiaritmija. Djelotvorna dnevna doza iznosi 75 mg.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Atenolol ne smiju koristiti pacijenti koji boluju od sinus bradikardije, atrioventrikularnog bloka II i III stupnja, u stanju kardiogenog šoka i pacijenti koji pate od izrazite srčane slabosti. Oprez je potreban u pacijenata s kroničnim opstruktivnim bolestima dišnih putova (astma i KOBP), pacijenata slabog srca koji primaju i srčane glikozide ili diuretike, dijabetičara, pacijenata koji pate od, miastenije gravis, psorijaze, Raynaudovog sindroma, hipertireoze (tireotoksikoze), u bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom te pacijenata sklonima alergijama. Trudnice i dojilje smiju koristiti atenolol samo iznimno.

Moguće nuspojave jesu bradikardija, kongestivno srčano zatajenje i hladnoća ekstremiteta (zbog smanjenja perifernog krvnog optoka), ortostatska hipotenzija, aritmije, bronhospazam, može doći do smanjenja seksualne sposobnosti, pospanosti, problema sa spavanjem, umora ili slabosti, nervoze i nazalne kongestije. Od nuspojava u probavnom sustavu mogu se pojaviti opstipacija, proljev, mučnina, povraćanje te nelagoda u trbuhu.

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.