Relativna atomska masa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Atomska masa)
Skoči na: orijentacija, traži

Relativna atomska masa (Ar) je broj koji nam pokazuje koliko je puta masa nekog atoma veća od atomske jedinice mase, u [1], odnosno 1/12 mase atoma izotopa 12C .

Relativna atomska masa se računa kao omjer mase atoma i atomske jedinice mase:

Relativna atomska masa je decimalni broj bez jedinice, njegove vrijednosti čitamo iz Periodnog sustava elemenata:

Vrijednosti Ar odnose se na elemente koji se nalaze u prirodi, a oni se često sastoje od nekoliko izotopa zastupljenih u određenim omjerima. Npr. element bor (B) čine izotopi s 10 i 11 nukleona u prosječnom omjeru 18,83 : 81,17. Tako se od atomskih masa tih izotopa dobiva navedena vrijednost Ar(B) = 10,811. Zato je točniji sljedeći matematički izraz koji sugerira da je masa nekog atoma prosječna masa njegovih izotopa [2]:

Pomoću relativne atomske mase izračunava se relativna molekulska masa:

Relativna atomska masa kao i relativna molekulska masa osnove su za izražavanje molne mase (M), mase jednog mola neke tvari.

Molna masa neke tvari odgovara relativnoj atomskoj ili relativnoj molekulskoj masi uz dodatak jedinice gmol-1:

Povijest[uredi VE | uredi]

Relativnu atomsku masu uveo je u kemiju John Dalton (1803.g.) jer kemičari tog vremena nisu imali predodžbu o pravoj veličini ili masi atoma. Tada je bilo poznato samo dvadeset kemijskih elemenata ali je Dalton ispravno pretpostavio da atom vodika ima najmanju masu i njega je uzeo kao atomsku jedinicu mase za uspoređivanje, što je vrijedilo narednih stotinjak godina. Za sve atome računao je relativne mase temeljem poznatih kemijskih reakcija i prirodnih kemijskih zakona koje su definirali kemičari tog vremena. Mase atoma međusobno je uspoređivao kroz omjere masa reaktanata u kemijskim reakcijama jer se mase atoma odnose kao mase tvari.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Sikirica, Korpar, Čolig: Kemija s vježbama 1, Školska knjiga, Zagreb, 2000., ISBN 953-0-20540-6, str. 59-62
  2. 2,0 2,1 Filipović, Lipanović: "Opća i anorganska kemija", 9. izd., Školska knjiga, Zagreb, 1995., ISBN 953-0-30907-4, str.30-40, 83-89