Australski nogomet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Shema igrališta za australski nogomet

Australski nogomet je momčadski šport koji se igra s 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu (Gaelic football), a koristi i neke elemente iz nogometa.

To je australski nacionalni šport, te je najpopularniji šport u Australiji uz kriket, ragbi ligu, ragbi uniju i nogomet. Nastao je u Melbourneu, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australski nogomet najpopularniji. S vremenom se proširio i na ostatak Australije.

Osim u Australiji ovaj šport je popularan i u još nekim oceanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta malo popularan ili gotovo nepoznat, uz tek poneku nacionalnu ligu.

Povijest australskog nogometa[uredi | uredi kôd]

Iako postoje zapisi da su se utakmice u gradovima igrale već od 1841., porijeklo igre je i danas tema mnogih rasprava. Ono što je sigurno jest da je prva organizirana utakmica odigrana u Melbourneu 1858. godine, a prva službena pravila napisana su 1859. godine. U početku, australski nogomet igrao se samo u saveznoj državi Viktoriji i liga se zvala VFL (Victorian football league). Tokom godina šport se proširio po cijeloj Australiji i 1989. konačno je formirana AFL (Australian football league). Trenutno se u AFL-u natječe 16 najboljih australskih klubova. Tokom sezone, klubovi se natječu unutar lige te najboljih 8 ulaze u doigravanje (playoff) za najveći događaj u AFL-u, Grand Final.

U svijetu je ovaj šport najpopularniji u Australiji, no igra se i u Južnoafričkoj Republici, Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najveće reprezentativno natjecanje je International Cup koji se igra svake 3 godine u Melbourneu (sljedeći se održava 2017.).

U Europi, australski nogomet se počeo igrati u 1990-ima, a prve lige (i danas najjače) razvile su se u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, Danskoj i Irskoj. U početku se, zbog nedostatka adekvatnih terena, igralo s 9 igrača u ekipi, na nogometnom terenu. Danas, osnivanjem EAFE (European Australian Football Association) igra se prema izvornim pravilima, na ovalnom terenu. Najveće natjecanje u Europi jest European Championship i EU Cup. European Championship debitira 2010. godine u Kopenhagenu i Malmou i održava se svake 3 godine. EU Cup je kup-natjecanje koje se održava svake godine i igra se po prilagođenim europskim pravilima (9 igrača u ekipi). 2009. godine Hrvatska je imala čast biti domaćin EU Cupa u gradu Samoboru.

Australski nogomet u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

2005.

U Hrvatskoj prvi klub osnovan je u studenom 2005. na inicijativu Roberta Gojevića i Kolje Koračaka. Klub se zvao Zagreb Giants.

2006.

Dolaskom više igrača, klub 2006. mijenja ime u Zagreb Hawks zbog sklopljenog saveza s današnjim bratskim klubom Hawthorn Hawks (AFL). Dana 10. lipnja 2006. godine klub je na međunarodnom turniru u Beču imao svoj prvi službeni nastup natječući se u Tri-nations ligi s Austrijom i Češkom Republikom. Tokom 2006. i 2007. Zagreb Hawks osvojili su Tri-nations ligu igrajući turnire u Zagrebu, Pragu i Beču.

2007.

Osnovana je Hrvatska reprezentacija koja na ima svoj prvi nastup na CEAFL-kupu gdje u finalu gubi od reprezentacije Finske.

2008.

Godine 2008. formira se drugi klub, Kaptol Saints koji osvajaju Hrvatsku ligu. Hrvatska reprezentacija (Croatian Knightsi) osvaja srebro na Eu cupu u Pragu. U skupini su pobijedili reprezentaciju Austrije i Francuske. U četvrt finalu reprezentaciju Škotske, u polufinalu Njemačku te su izgubili u finalu od reprezentacije Engleske. U najbolji tim turnira su izabrani Tomislav Tonšetić i Renato Babić.

2009.

Godine 2009., Hrvatska je bila domaćin EU Cupa, koji se održao u Samoboru. Hrvatska reprezentacija (Croatian Knights) osvojili su brončanu medalju. U polufinalu su izgubili jedinu utakmicu na turniru, protiv Nizozemske, a zatim pobijedili Španjolsku u utakmici za treće mjesto. U idealnoj momčadi opet su se našla naša dva igrača, Tomislav Cvetko i Josip Kravar (koji je izabran i za MVP turnira). Kaptol Saintsi su se preimenovali u Agram Power po uzoru na Port Adelaide Power (AFL). Agram Power osvaja Hrvatsku ligu.

2010. Početkom 2010. osnovan je i treći klub Velika Gorica Bombers, po uzoru na klub Essendon Bombers (AFL). Ove godine prvi put hrvatska liga kreće s tri kluba, te je osnovan i Hrvatski savez australskog nogometa Godine 2010. Hrvatska reprezentacije je nastupila na Europskom prvenstvu u Kopenhagenu i Malmou gdje je osvojila peto mjesto.U skupini su pobijedili reprezentaciju Njemačke te izgubili od Irske i Švedske. Nakon skupine reprezentativci su izborili peto mjesto pobijedivši reprezentaciju Islanda. U igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko i Josip Kravar. Iste godine Hrvatska reprezentacije je na Euro Cup-u u Milanu osvojila zlato pobijedivši pritom reprezentaciju Austrije, Walesa, Irske te u finalu reprezentaciju Nizozemske s golom u zadnjim sekundama. Josip Josipović je proglašen najboljim igračem finala, a u igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko, Josip Kravar i Matija Basic. Agram Power osvaja Hrvatsku ligu. Prvi put odigran Hrvatski kup. Agram Power je prvi pobjednik kupa.

2011. Osniva se i četvrti klub Zapruđe Giants (po uzoru na W.Sydney Giantse) koji se priključuju nastupom na Hrvatskom kupu. Hrvatska reprezentacija nastupa na Europskom kupu u Belfastu gdje je osvojila srebrenu medalju izgubivši u finalu od reprezentacije Irske. U igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko i Fran Tonković. S ovim rezultatom Hrvatska reprezentacija je napravila najveći niz medalja u povijesti ovog sporta u Europi. Za reprezentaciju Europe do 21 godine (zvani European Legion) nastupaju dva hrvatska reprezentativca: Luka Čudina i Adam Lončar. Velika Gorica Bombersi osvajaju Hrvatsku ligu.

2012.

Zapruđe Giantsi osvajaju Hrvatsku ligu i Hrvatski kup (prvi nastup u ligi i drugi u kupu). Hrvatska reprezentacija na Euro Cupu u Edinburgu je kao nositelj pobijedila u skupini reprezentaciju Austrije, Francuske i Švedske te ispala u četvrt finalu od reprezentacije Danske. U igrače turnira je izabran Tomislav Cvetko. Za reprezentaciju Europe do 21 godine (zvani European Legion) i iznad 23 godine (zvani European Titans) nastupaju 4 Hrvatska reprezentativca: Zvonimir Murković, Josip Kravar, Tomislav Cvetko i Fran Tonković. U studenom 2012 odigrana je Europe All star utakmica u kojem je tim "Islands" igrao protiv tima "Continent". "Otočani" su odnijeli pobjedu, a za "Kontinent" su odigrala tri hrvatska reprezentativca: Zvonimir Murković, Josip Kravar i Tomislav Cvetko.

2013.

14. siječnja 2013. osnovan je „Savez australskog nogometa Hrvatske“ (SANH).Velika Gorica „Bombers“ mijenjaju ime u Velika Gorica „Dockers“ te postaju bratski klub Freementle „Dockers“ (AFL). HLAN (Hrvatska liga Australskog nogometa) se nastavlja sa četiri kluba: Zagreb „Hawks“, VG „Dockers“, Zapruđe „Giants“ te Styrian „Downuderdogs“ (Austrija). Ivan Marić, igrač Richmond „Tigersa“ (AFL) postaje Ambasador Hrvatske reprezentacije. Ciaran O'Hara, bivši trener reprezentacije Irske (osvojeno Europsko i Svjetsko prvenstvo) pristaje biti trener Hrvatske reprezentacije koja će nastupiti na Europskom prvenstvu u Dublinu i Europskom kupu u Bordeauxu. Organiziran je pilot projekt „Akademski klub australskog nogometa Zagreb“ koji je igrao u ožujku protiv „University of Oxford ARFC“ te kroz koji vrbuju mnoge igrače za 3 Hrvatska kluba. Hrvatska reprezentacija igrala je prijateljsku utakmicu protiv North London Lionsa (prvaci Engleske) u travnju. Hrvatska reprezentacija nastupa na Europskom prvenstvu u Dublinu i osvaja 5. mjesto. U skupini pobjeđuju Njemačku, poraženi su od Švedske za gol razlike, te doživljavaju neočekivano težak poraz protiv Irske. Za 5. mjesto ponovno odmjeravaju snage sa Njemačkom te pobjeđuju. Tomislav Cvetko je bio prvi strijelac prvenstva, a Josip Habljak i Josip Kravar su zajedno s Tomislavom izabrani u najbolji tim prvenstva. Reprezentacija također nastupa na Axios Euro cupu u Bordeauxu gdje osvaja 3. mjesto pobjedama protiv „Crusadersa“ i Finske u skupini, te pobjedom protiv Italije za 3. mjesto nakon poraza protiv Engleske u polufinalu. „Knightsi“ osvajaju još jednu u nizu medalja (1 zlato, 2 srebra, 2 bronce) te potvrđuju status među najjačim reprezentacijama europe. Zvonimir Murković je izabran u najbolji tim Euro cupa. Prvi put od osnutka Zagreb Hawksi osvajaju Hrvatsku ligu australskog nogometa te Hrvatski kup, Josip Habljak je izabran kao najbolji novak („Rookie of the year“) , a Tomislav Cvetko je "Best and fairest" (MVP) prvenstva. .

2014.

Osnovan je novi klub, "Slavonski Brod Tigers", kao prvi klub izvan Zagreba. Zagreb "Hawks" osvajaju HLAN te CEAFL (Central European AFL) kao i HR KUP u listopadu 2014. Josip Habljak osvaja nagradu "Best and Fairest" (MVP sezone), a Lovre Čudina proglašen je za "Rookie of the year", najboljeg novog igrača. Reprezentacija nastupa na Euro Kupu u Londonu gdje osvaja srebrnu medalju izgubivši od reprezentacije Danske u finalu. Josip Habljak uvršten je u najbolji tim turnira, a s ovom osvojenom medaljom hrvatska reprezentacija je postala najtrofejnija europska reprezentacija u povijesti ovog natjecanja po broju osvojenih medalja (6 medalja na 7 nastupa - 1 zlato, 3 srebra, 2 bronce)

Natjecanja u australskom nogometu[uredi | uredi kôd]

AFL (Australian football league) http://www.afl.com.au/

Europsko prvenstvo u australskom nogometu http://www.afleurope.org/

Europski kup u australskom nogometu www.sanh.hr

Hrvatksa liga austraskog nogometa www.sanh.hr

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Video[uredi | uredi kôd]