Australski pelikan

Izvor: Wikipedija
Australski pelikan
Pelican lakes entrance02.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Pelecanidae
Rod: Pelecanus
Vrsta: P. conspicillatus
Dvojno ime
Pelecanus conspicillatus
Temminck, 1824.

Australski pelikan (lat. Pelecanus conspicillatus) je velika vodena ptica iz porodice pelikanki.

Pripada u srednje velike pelikane. Naraste u prosjeku 1,6 do 1,8 m, s rasponom krila od 2,3 do 2,5 m, a težine je 4-10 kg. Uglavnom je bijele boje s crnim nogama i djelomično crnim krilima te ima žutu kožu oko očiju i ružičasti kljun. Spolovi nisu vidno različite boje, međutim, mužjaci su veći i imaju veći kljun.

Australski pelikan živi u zaleđu i na obali Australije, Nove Gvineje, Fidžija, dijelovima Indonezije, a povremeno i na Novom Zelandu. Za život preferira velike, jako obrasle vodene površine. Njegova brojnost je i dalje visoka između 100,000-1.000,000 jedinki, koje žive na velikom području od 1–10.000.000 km ².

Pelikan je društvena životinja, koja živi i gnijezdi se u skupinama. Glavni sastojak prehrane sastoji od male i srednje velike ribe, koju uhvati u grlenu vrećicu.

Gnijezdi se na tlu i nese jedno do tri čista bijela jaja, smještena u plitku rupu u zemlji ili pijesku. Inkubacija traje oko 32 do 35 dana. U slučaju da ima više od jednog ptića, preživljava samo prvi i jači. Ptići jedu hranu koju su roditelji djelomično probavili. U divljini mogu živjeti više od 25 godina.