Austrijska škola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ludwig von Mises (1881. - 1973.)

Austrijska škola ekonomije je heterodoksna škola ekonomskog mišljenja.

Austrijska škola zastupa metodologičnog individualizma interpretirajući ekonomske razvoje (prakseologija), i predstavljajući teoriju da novac nije ne-neutralan, i istaknuti organizatsku snagu mehanizma cijena. „Austrijski“ ekonomisti su općenito suglasnici laissez faire politike.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Austrijska škola je najstarija struja ekonomskih škola. Dobila je naziv od ličnosti koju su bili najraniji istraživači, i prvih zagovornika koji su bili državljanini Austro-Ugarskog carstva, osobito Carl Menger, Eugen von Böhm-Bawerk, Ludwig von Mises, i Friedrich Hayek. U novije vrijeme zagovornici austrijske škole su Murray Rothbard i Hans-Herman Hoppe.

Pobornici austrijske škole smatraju da je velika depresija izravno izazvana vrlo labavom monetarnom politikom Američke središnje banke tijekom 1920-ih godina koja je dovela do vrlo velikog povećanja količine novca i kredita u sustavu. Ovaj period je u američkoj povijesti poznat kao „bijesne dvadesete“ („roaring twenties“). Austrijska škola smatra da su sve krize u kapitalizmu izazvane suviše labavom monetarnom politikom u prethodnom usponu.

Najpoznatija današnja ličnost austrijske škole u SAD-u je zastupnik kongresa, Ron Paul. U Sjedinjenim američkim državama osnovan je Ludwig von Mises Institue, sa svrhom promoviranja i istraživanja austrijske škole ekonomije.


Wikicitati „Svaki posao uvijek je koristan i za kupca i za prodavača. Čak i čovjek koji prodaje uz gubitak još uvijek bolje prolazi nego ako ne bi uopće prodao ili ako bi prodao po još nižoj cijeni. On gubi zbog vlastita slabog uvida u budućnost; ostvarena prodaja smanjuje njegov gubitak čak i ako je postignuta cijena niska. Kada kupac i prodavač transakciju ne bi smatrali najprikladnijim djelovanjem što ga mogu odabrati pod postojećim okolnostima, oni ne bi ni ulazili u posao. ”

[1] Ludwig von Mises


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Reference[uredi | uredi kôd]

  1. Stvarni je izvor profita predviđanje budućih stanja. Ludwig von Mises. 1949. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. travnja 2012. Pristupljeno 17. ožujka 2012.