Autobusni kolodvor

Izvor: Wikipedija
Zgrada autobusnog kolodvora u Zagrebu

Autobusni kolodvor je posebno uređeni objekt za prihvat autobusa i putnika.

Općenito[uredi | uredi kôd]

Autobusni kolodvori se grade u svim većim naseljenim mjestima i gradovima koji su prometno povezani s ostalim mjestima i gradovima u kojima postoje redovne međugradske autobusne linije, a da bi se olakšao prihvat putnika i autobusa.

Usluge[uredi | uredi kôd]

Autobusni kolodvor pruža sve usluge potrebne za što udobniji i sigurniji prihvat autobusa i putnika, od prodaje putnih karata, čuvanja prtljage, informacija pa do privremenog smještaja i osvježenja.

Sadržaji[uredi | uredi kôd]

Svi veći autobusni kolodvori u svom sastavu imaju čekaonicu, pult za informacije, pult za prodaju karata u domaćem i međunarodnom prometu, prostoriju namijenjenu čuvanju prtljage, restoran, caffe bar, kioske s tiskovinom, taksi stajalište, posebno uređene perone za prihvat autobusa, informativne table s istaknutim voznim redom u svim smjerovima u kojima autobusi prometuju, trgovine s prehrambenim i drugim proizvodima, sanitarni čvor s WC-ima i umivaonicima i dr.

Čekaonica[uredi | uredi kôd]

Čekaonica je dio autobusnog kolodvora u kojem se putnici mogu udobno smjestiti dok čekaju dolazak ili odlazak svog autobusa. Na svim boljim autobusnim kolodvorima čekaonice su grijane i klimatizirane te raspolažu većim brojem udobnih sjedalica.

Pultovi za informacije i prodaju karata[uredi | uredi kôd]

Na ovim pultovima putnici mogu saznati sve što ih zanima u svezi svog putovanja autobusom do određene relacije, a isto tako mogu i kupiti putnu kartu do odredišta do kojeg putuju.

Prostorija za čuvanje prtljage[uredi | uredi kôd]

Svi veći kolodvori u svom sastavu imaju prostorije u kojima se uz određenu naknadu može pohraniti prtljaga putnika na proputovanju ili za vrijeme čekanja polaska svog autobusa.

Peroni[uredi | uredi kôd]

Peroni su posebno uređena i asfaltirana mjesta za prihvat autobusa te ukrcaj i iskrcaj putnika i njihove prtljage. Ovisno o veličini kolodvora u njegovom sastavu može biti od jednog do stotinjak pa i više perona.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Autobusni kolodvor