Automatizacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Robot za točkasto varenje

Automatizacija označava tijek prijenosa rada čovjeka na strojeve, obično kroz tehnički napredak. U industrijalizaciji nastavak je mehanizacije. Dok mehanizacija rada omogućava ljudima u pogonu lakše uvijete rada, automatizacija smanjuje potrebu za ljudsku prisutnost u obavljanju određenih djelatnosti.

Automatizacija prati razvoj tehnologije u proizvodnji. Oblikuje provedbu, upravljanja i druge procese bez izravnog ljudskog djelovanja. Automatizirane proizvodne linije rabe moderne računalne tehnologije upravljanja.

Automatizacija je sjecište znanja iz područja elektronike, strojarstva i računarstvo. Cilj je stvaranje učinkovitog tehnološkog procesa.

Automatizacija stvara mogućnost povećanja proizvodnosti i rasta u proizvodnji uz smanjenje troškova proizvodnje i poboljšanje kvalitete proizvoda i mogućnost povećanja učinkovitosti kontrole proizvodnje.

U konačnici rezultira većom produktivnosti i smanjenjem ljudske radne snage (a time i moguće ljudske pogreške) u proizvodnji ali i nestanak radnih mjesta.

Kombinacija automatizacije, globalizacije i demografskih promjena utječe na strukturu privrede država.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Automatizacija.


Crystal Clear action run.svg Nedovršeni članak Automatizacija koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.