Awaswas

Izvor: Wikipedija
Kapelica u misiji Santa Cruz

Awaswas (Santa Cruz Costanoans).- ime za nekoliko malenih tribeleta (malenih plemena) Costanoan Indijanaca nastanjenih u vrijeme kontakta između današnjeg Davenporta i Aptosa u zapadnoj Kaliforniji. Područje što ga oni naseljavahu poznato je danas kao Castle Rock State Park. Awaswas Indijanci prema misiji Santa Cruz nazivani su i Santa Cruz Costanoans, a populacija im je tada procijenjena na nekih 600 osoba, zacijelo preumanjena. –Španjolski kontakt s Costanoima počinje dolaskom Sebastián Vizcaínom, no istraživanja njihove zemlje Španjolci provode između 1769. i 1776. Misija među Awaswas Indijancima utemeljena je tek 1791. Njihovi dijelovi ipak su još prije završili po misijama drugih srodnih Costanoan plemena, točnije na misijama San Carlos, San Francisco i Santa Clara. Costanoan Indijanci, koji ime nose prema obali (costa= obala; Sp. Costaños = “people of the coast”), bavili su se lovom i ribolovom, kao i sakupljanjem mekušaca uz obalu. Žene su se bavili sakupljanjem biljne hrane i njenom pripremom. Awaswas Indijanci bijahu podijeljeni na više malenih plemena, to su:

  • Uypi (Soquel) u području rijeke San Lorenzo,. Ime su dobili po jednom njihovom vođi. Prije dolaska misionara naseljavvali su ušće San Lorenza
  • Cotoni, od ušća San Lorenza do A Año Nuevo., i na istok do Bonny Doon Ridge
  • Quirotse, na obali od Bean Creeka do Año Nuevo. 14. dana posljednjeg mjeseca 1793. pripadnici plemena Quirotse napali su misiju Santa Cruz i dijelom spalili.
  • Cajastaca od Corralitosa i Watsonvillea. Pokršteni su 1790.-tih
  • Chaloctac, duž Loma Prieta Creek.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]