B. B. King

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
B.B. King

B. B. King.jpg

Rodno ime Riley B. King
Poznat/a i kao B. B. King
Rođen/a 16. rujna 1925.
Žanr/ovi Memphis blues, Soul-blues, Ritam i blues
Zanimanje Glazbenik, Skladatelj
Instrument Vokal, Gitara, Pianino
Djelatno razdoblje 1947. - traje
Producentska kuća Geffen Records
Web-stranica Službene stranice
Značajni instrumenti
Lucille
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Riley B. King poznatiji kao B.B. King (Itta Bena, Mississippi, 16. rujna 1925.), legendarni je američki blues gitarist, pjevač i skladatelj.

Smatra se jednim od najvećih blues gitarista u povijesti, časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu "100 najvećih gitarista svih vremena". Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

B.B. King rođen je pod imenom Riley B. King, od oca Alfreda i majke Nore u Itta Beni, država Mississippi. U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko mjeseci. Vratio se nakon bolje pripreme, i radio kao pjevač na mjesnoj radio postaji. Također je radio i kao DJ, gdje je pokupio i nadimak 'Beale Street Blues Boy', što je kasnije skraćeno na "B.B.", odatle i njegov pseudonim. Nastupa od 1947. godine i do sada je prikupio preko 15.ooo nastupa.

Tijekom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Nakon 12 uspješnica, proširio se izvan bluesa na pop i r&b tržište obradom pjesme Roya Hawkinsa "The thrill is gone". Njegova slava nastavila se povećavati tijekom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih i od 2000. na ovamo. Osim glazbene karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode). Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pjevač i gitarist sastava 'Louisiana Gator Boys'. U tom filmu radio je sa nizom glazbenika, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley, između ostalih. Njegov prvi rođak bio je slavni delta blueser Bukka White, a ujak mu je bio Sonny Liston.

Ne pije, ne puši, vegetarijanac je, kockar, i boluje od dijabetesa tipa 2. Angažiran je u socijalnim pitanjima, te je nastupao za razne dobrotvorne svrhe. Ženio se dva puta, ali su se oba njegova braka raspala zbog njegovog posla. Ipak, govori se da je sa raznim ženama dobio 15-ero djece. Najvjerojatniji razlog tomu je taj što je svaka žena htjela da se odluči između nje i Lucille, (njegova poznata crna Gibson gitara).