B.a.b.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran

Izvor: Wikipedija
službeni logo
VrstaNVO
Datum osnivanja1994.
Adresa udrugeZagreb
Webwww.babe.hr

Udruga B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran. nevladina je organizacija osnovana 1994. godine s ciljem promicanja ženskih ljudskih prava i osiguravanja jednakih mogućnosti za sve građane/ke u svim područjima društvenog života u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti udruge posebno su usmjerene na prevenciju i suzbijanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja, promicanje rodne ravnopravnosti te zastupanje i praćenje zakonodavnih procedura, javnih politika i provedbenih mjera.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Aktivnosti organizacije strukturirane su oko četiri strateška programa koji su usklađeni s vizijom, misijom i strateškim ciljevima organizacije:

 1. Rodna ravnopravnost,
 2. Prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja,
 3. Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Sigurna kuća),
 4. Zagovaranje i praćenje zakonodavnih procedura, javnih politika i provedbenih mjera u području ljudskih prava.

Rodna ravnopravnost[uredi | uredi kôd]

Program je započeo 2009. godine, s ciljem uključivanja rodne ravnopravnosti u sve nacionalne, regionalne i lokalne politike, korištenjem relevantnih metodologija (istraživanja, analize javnih politika, savjetovanja, praćenja provedbi) te podizanjem javne svijesti. Aktivnosti programa uključuju edukacije donositelja/ica odluka o konceptu rodne ravnopravnosti i gender mainstreaming-a; monitoring, analizu i izvještavanje o rodnoj ravnopravnosti i nedostacima politika u tom pogledu te javne kampanje organizirane s ciljem podizanja javne svijesti o ključnim aspektima rodne neravnopravnosti.

Prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja[uredi | uredi kôd]

Program je nastavak i širenje opsega aktivnosti programa Legaline koji je pokrenut u drugoj polovini 1995. i jedan je od najstarijih programa organizacije. Svrha programa je pružanje pravne i psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja te utvrđivanje manjkavosti u postojećem zakonodavstvu i/ili propuste u provedbi odgovornih institucija kroz direktnu komunikaciju s građanima/kama. U okviru programa uspostavljeno je pravno i psihološko savjetovalište (besplatno za sve građane/ke), vode se strateški sporovi, radi se monitoring i prati utjecaj na formuliranje javnih politika i zakona u području rodno uvjetovanog nasilja.

Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Sigurna kuća)[uredi | uredi kôd]

U sklopu programa, od 2008. godine, djeluje Sigurna kuća Vukovarsko – srijemske županije s vrlo specifičnim ciljevima i ženama žrtvama nasilja (s djecom ili bez djece) kao ciljanom skupinom. U Sigurnoj kući pruža se istovremeno smještaj za 20 korisnica s područja čitave Hrvatske. Kuća je odlično opremljena i vrhunski osigurana, što uvelike doprinosi osjećaju egzistencijalne sigurnosti korisnica i djece. Maksimalno trajanje boravka je godinu dana. Stručne suradnice ulažu velike napore kako bi se u tom razdoblju žrtvama nasilja pružila adekvatna pomoć u prevladavanju proživljenih trauma i vraćanju samopouzdanja tijekom procesa osamostaljenja, odnosno pronalaska zaposlenja i stana.

Zagovaranje i praćenje zakonodavnih procedura, javnih politika i provedbenih mjera u području ljudskih prava[uredi | uredi kôd]

Cilj ovog programa je povećanje utjecaja koncepta ljudskih prava na legislativu i praksu u području borbe protiv diskriminacije te u području zaštite prava na javno izražavanje i slobodu mišljenja, okupljanja i sl. B.a.B.e. su u javnosti prepoznate kao organizacija za ženska ljudska prava, ali i kao organizacija koja reagira na sve oblike povreda ljudskih prava.

Projekti[uredi | uredi kôd]

2022.[uredi | uredi kôd]

 • Dana 1. lipnja 2022. godine započela je provedba projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly. Projekt provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, domom Duga Zagreb i zakladom Zajednički put te uz podršku Pučke pravobraniteljice[1], Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže.Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi razvojem rodno specifičnih odgovora u pružanju podrške žrtvama i podizanjem kapaciteta relevantnih dionika/ca sustava zaštite i podrške. Također, projekt je usmjer na podizanje svijesti opće populacije i poboljšanje odgovora zajednice na rodno uvjetovano nasilje prema starijim ženama pri čemu se prvenstveno podrazumijeva veći broj prijava nasilja te prevencija istog.[2]
 • Pokretanje nacionalne kampanje osvještavanja o online nasilju prema ženama - u suradnji s Agencijom za elektroničke medije[3] tijekom lipnja provodila se kampanja osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama. Središnji dio kampanje čine video i radijski spotovi te billboard plakati kojima se želi upozoriti na „posljedicu“ objavljivanja intimnih snimki bez pristanka, koja je za počinitelje - i do tri godine kazne zatvora.[4]

Arhiva projekata[uredi | uredi kôd]

 • 2013. -2021. [5]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Autor. 9. srpnja 2022. Nasilje nad starijima nije dovoljno prepoznata tema. Pučka pravobraniteljica. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.
 2. Započeo projekt puSHEd - babe.hr. 3. lipnja 2022. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.
 3. Dujmović, Antonija. B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli nacionalnu kampanju osvještavanja o online nasilju prema ženama. Žene i mediji. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.
 4. B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenuli nacionalnu kampanju osvještavanja o online nasilju prema ženama - babe.hr. 2. lipnja 2022. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.
 5. Aktivnosti - babe.hr. 27. svibnja 2021. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.