Baarìa (2009.)

Izvor: Wikipedija
Baarìa
RedateljGiuseppe Tornatore
ScenaristGiuseppe Tornatore
Glavne ulogeFrancesco Scianna
Margareth Madè
GlazbaEnnio Morricone
MontažaMassimo Quaglia
DistributerMedusa Distribuzione
Godina izdanja2009.
Trajanje160 min.
DržavaItalija
Jeziktalijanski
sicilijanski
Žanrdrama
Proračun$30,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Baarìa je talijanski film redatelja Giuseppea Tornatorea iz 2009. godine. S ovim filmom otvoren je 66. Venecijanski filmski festival u rujnu 2009.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film prikazuje život u Sicilijanskom gradu Bagherii (Baarìa na sicilijskom), od 1930-ih do 1980-ih, kroz oči ljubavnika Peppina (Francesco Scianna) i Mannine (Margareth Madè). Sicilijanska obitelj praćena je kroz tri generacije: od Cicca, preko njegovig sina Peppina, do njegovog unuka Pietra. Opisujući privatne živote glavnih likova i njihovih obitelji, film dočarava ljubavi, snove i razočaranja jedne cjelokupne zajednice u pokrajini Palermo kroz četiri desetljeća: tijekom fašističkog perioda, Cicco je skromni pastir, koji međutim, pronalazi vrijeme za svoju strast: knjige, epske pjesme, i poznate popularne ljubavne romane. U danima kada je zavladala glad u Drugom svjetskom ratu, njegov sin Peppino svjedoči nepravdi mafijaša i zemljoposjednika, i postaje komunist. Poslije rata, susreće ženu svoga života. Njena obitelj se protivi njihovoj vezi, zbog njegovih političkih stajališta, ali par inzistira na braku, i dobivaju djecu.

U filmu su još opisane scene trčećeg dječaka, živa muha skrivena u dječjoj igračci, čovjek koji sam sebe porvrjeđuje da bi izbjegao sudjelovanje u ratu, pljačke tijekom invazije na Siciliju, pravljenje odjeće od padobrana, i scena kada Peppinova kćer naziva oca fašistom jer joj ne dozvoljava nošenje mini suknje.

Trčanje kroz film je opis povijesti talijanske ljevice, posebice Talijanske komunističe partije, koje je Peppino doživotni član. Ono oslikava njegovu borbu protiv nepravde i eventualnog razočaranja glede korupcije i dogovora njegovih političkih drugova.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Film je sniman u mjestu Bagheria, u kom je Tornatore rođen, i nedaleko grada Tunisa u Tunisu. Snimci u Tunisu su imali zadatak dočarati kako je Bagheria izgledala početkom 20. stoljeća.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Postoje dvije inačice filma, originalna na sicilijanskom jeziku i druga sinkronizirana na talijanski jezik.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BBC News:Venice announces Italian opener. BBC News. 11. lipnja 2009. Pristupljeno 11. lipnja 2009.
  2. (tal.) "Dialetto o doppiaggio? Tornatore inaugura Venezia con un giallo" - Corriere della Sera 9/2/2009