Baarìa (2009.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Baarìa
Redatelj Giuseppe Tornatore
Scenarist Giuseppe Tornatore
Glavne uloge Francesco Scianna
Margareth Madè
Glazba Ennio Morricone
Montaža Massimo Quaglia
Distributer Medusa Distribuzione
Godina izdanja 2009.
Trajanje 160 min.
Država Italija
Jezik talijanski
sicilijanski
Žanr drama
Proračun $30,000,000
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Baarìa je talijanski film redatelja Giuseppea Tornatorea iz 2009. godine. S ovim filmom otvoren je 66. Venecijanski filmski festival u rujnu 2009.[1]

Radnja[uredi VE | uredi]

Film prikazuje život u Sicilijanskom gradu Bagherii (Baarìa na sicilijskom), od 1930-ih do 1980-ih, kroz oči ljubavnika Peppina (Francesco Scianna) i Mannine (Margareth Madè). Sicilijanska obitelj praćena je kroz tri generacije: od Cicca, preko njegovig sina Peppina, do njegovog unuka Pietra. Opisujući privatne živote glavnih likova i njihovih obitelji, film dočarava ljubavi, snove i razočaranja jedne cjelokupne zajednice u pokrajini Palermo kroz četiri desetljeća: tijekom fašističkog perioda, Cicco je skromni pastir, koji međutim, pronalazi vrijeme za svoju strast: knjige, epske pjesme, i poznate popularne ljubavne romane. U danima kada je zavladala glad u Drugom svjetskom ratu, njegov sin Peppino svjedoči nepravdi mafijaša i zemljoposjednika, i postaje komunist. Poslije rata, susreće ženu svoga života. Njena obitelj se protivi njihovoj vezi, zbog njegovih političkih stajališta, ali par inzistira na braku, i dobivaju djecu.

U filmu su još opisane scene trčećeg dječaka, živa muha skrivena u dječijoj igračci, čovjek koji sam sebe porvrjeđuje da bi izbjegao sudjelovanje u ratu, pljačke tijekom invazije na Siciliju, pravljenje odjeće od padobrana, i scena kada Peppinova kćer naziva oca fašistom jer joj ne dozvoljava nošenje mini suknje.

Trčanje kroz film je opis povijesti talijanske ljevice, posebice Talijanske komunističe partije, koje je Peppino doživotni član. Ono oslikava njegovu borbu protiv nepravde i eventualnog razočaranja glede korupcije i dogovora njegovih političkih drugova.

Produkcija[uredi VE | uredi]

Film je sniman u mjestu Bagheria, u kom je Tornatore rođen, i nedaleko grada Tunisa u Tunisu. Snimci u Tunisu su imali zadatak dočarati kako je Bagheria izgledala početkom 20. stoljeća.

Jezik[uredi VE | uredi]

Postoje dvije inačice filma, originalna na sicilijanskom jeziku i druga sinhronizirana na talijanski jezik.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. "BBC News:Venice announces Italian opener", BBC News, objavljeno 11. lipnja 2009. pristupljeno 11. lipnja 2009.
  2. (tal.) "Dialetto o doppiaggio? Tornatore inaugura Venezia con un giallo" - Corriere della Sera 9/2/2009