Bacačko oružje

Izvor: Wikipedija
Korištenje bacačkog oružja u starom Egiptu.
Replika katapulta.

Bacačko oružje je generički termin za bilo koje oružje koje se koristi bacanjem. Ovisno o obliku i balistici tog oružja, ono se baca ravno ili rotirajuće. Primjeri su tomahawk, bumerang ili koplje. Bacačko se oružje koristi za lov i ratovanje.

Za korištenje ovog oružja korisnik mora biti upoznan s njegovim svojstvima i imati minimalnu razinu uvježbanosti.

Učinak ovog oružja određen je njegovim oblikom: oštrica može rascijepiti metu, može se u nju zabosti ili je udariti putem svoje kinetičke energije. Kao i kod većine oružja, mogući su i hibridi.

Bacačko oružje može biti od kamena, drva, metala i drugih materijala.

Bacačke sprave[uredi | uredi kôd]

Bacačke sprave su bojne naprave kojima su se prije izuma baruta izbacivali projektili od kamena, drva ili željeza, katkada ispunjeni zapaljivom smjesom. Kao pogonska sila služila je elastičnost drva i čelika povezana s naponom uvijenih konopaca i žila ili centrifugalna sila. Takve su sprave služile u prvom redu za rušenje utvrda, izazivanje požara, za rastrojavanje borbenog rasporeda neprijatelja i uništavanje brodova (balista; katapult). Osim tih, teško pokretnih sprava, postojale su i ručne bacačke sprave kojima je rukovao pojedinac, držeći ih jednom ili objema rukama (praćka; baleštar ili samostrjel). Smatra se da su ih rabili već drevni Egipćani, Asirci i Feničani, a prve detaljne podatke o njima daju antički Grci u 7 stoljeću pr. Kr. U Europi su se bacačke sprave održale sve do kraja 16. stoljeća. [1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bacačko oružje spada među najstarija oružja u povijesti čovječanstva. Prve i najprimitivnije vrste oružja bilo je kamenje i drva koje se bacalo.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. bacačke sprave. Hrvatska enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2015.
HE
Dio sadržaja ove stranice preuzet je iz mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i nije slobodan za daljnju upotrebu pod uvjetima Wikipedijine licencije o sadržaju. Uvjete upotrebe uz dano nam pojašnjenje pogledajte na stranici Leksikografskog zavoda

Vidi još[uredi | uredi kôd]