Bad Homburg vor der Höhe

Izvor: Wikipedija

Bad Homburg vor der Höhe ili samo Bad Homburg kako ga stanovnici zovu, je grad u njemačkoj pokrajini Hessen od 52.528 stanovnika,[1] poznat kao ladanjski grad i termalno kupalište, a i po svom kasinu, kao njemački Monte Carlo.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Bad Homburg vor der Höhe leži na južnim obroncima masiva Taunus, udaljen 16 km sjeverno od Frankfurt na Majni, s kojim je spojen u konurbaciju Frankfurt Rajna-Majna u kojoj živi 5.600.000 stanovnika.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bad Homburg se kao naselje prvi put spominje u zapisima iz 12. stoljeća, često je mijenjao gospodare. Od 1521. postao je posjed landgrafova Hessena, pod njima je kasnije postao nezavisni grad, i bio od 1622. do 1866. dio Kneževine Hessen-Kassel.[3]

Za grad je bila značajna 1834. kad su ponovno otkriveni elizabetanski termalni izvori, koje su inače koristili još Rimljani. Ubrzo nakon tog otkrića izgrađena su prva kupališta, a 1841. i prvi kasino oko kojeg je iznikao čitav novi ladanjski grad. Bad Homburg je postao destinacija međunarodne mondene elite (osobito su ga voljeli Rusi).

Jedan od njegovih čestih gostiju bio je i engleski princ Edvard VII. Uz njega je vezana jedna zgoda iz 1890. on je iz vica posudio od lokalnog policajca njegov neobični - šešir, koji mu se dopao pa ga je stalno nosio. Ubrzo je ušao u modu i bio poznat kao šešir Homburg

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Najveća znamenitost grada je Palača landgrafova izgrađena 1680.1685. s tornjem iz 12. stoljeća i zgrada kockarnice.

Pored Bad Homburga nalazi se arheološko nalazište Saalburg, koji je za antičkog Rima bio granična utvrda. Ona je otkrivena i potpuno rekonstruirana u 19. stoljeću.[3]

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo Bad Homburga i danas se vrti oko kupališta i kockarnice, iako u najnovije vrijeme ima puno malih visokotehnoloških firmi koje se bave softverom i elektronikom.

Ipak dobar dio građana Bad Homburga samo spava u njemu, a radi u obližnjem Frankfurtu. [3]

Gradovi partneri[uredi | uredi kôd]

Bad Homburg ima gradska partnerstva sa sljedećim gradovima:

Galerija[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GERMANY: Hessen [Hesse] (engleski). Citypopulationde. Pristupljeno 24. 03. 2013 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  2. Competitive Cities in the Global Economy (engleski). OECD Publishing, 2006. Pristupljeno 11. 06. 2012 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  3. a b c Bad Homburg (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 24. 03. 2013 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bad Homburg vor der Höhe