Bajazid I.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Bajazid I.

Bajazid I. (oko 1354.1403.), osmanski sultan.

Bajazid I. postaje sultan 15. lipnja 1389. godine kada mu otac Murat I. pogiba u bitci na Kosovu polju. Majka mu je bila Gospa Gülçiçek. Zbog svog temperamenta ubrzo dobiva nadimak "grom".

 Bajazit se oko 1384. godine oženio s Devlet Hatun, koja je bila majka Bajazitovog prijestolonasljednika Mehmeda I.

Njegova vladavina je vrijeme neprekidnih ozbiljnih vojnih sukoba. U prvom razdoblju njegovu pažnju privlače sjeverna Grčka, Bugarska i Konstantinopol koji se nalazi pod blokadom. To razdoblje završava bitkom kod Nikopolja 1396. godine kada je velika križarska vojska uništena. Prije kažnjavanja Bizanta zbog poziva križarima Bajazid odlazi u Aziju obračunati se sa svojim sunarodnjacima koji žive u Karamanskom emiratu. Nakon povratka pokušava neuspješnu invaziju Peloponeza i veliku opsadu Konstantinopola. Drevna prijestolnica spašena je samo glupošću ovog sultana koji je diplomatskim putem uvrijedio Timur Lenka.

U ratu koji slijedi osmanska je vojska potpuno potučena u bitci kod Angore 1402. godine, a sam Bajazid je zarobljen. Sljedeće godine umire u zarobljeništvu, što rezultira prvim i jedinim osmanskim građanskim ratom u kojem su se sukobili Bajazidovi sinovi: Sulejman, Musa, Isa i Mehmed I.