Bajnski dvori

Izvor: Wikipedija
Bajnski dvori Bajnski dvori
Bajnski dvori
Grb obitelji Both od Bajna
Bajnski dvori 1913.

Bajnski dvori je nekadašnji dvorac se u sklopu naselja Gornje Ladanje u općini Vinica, Varaždinska županija, oko 15 kilometara zapadno od Varaždina.

Prvi se put spominje početkom 17. stoljeća kao posjed plemića Both od Bajna.[1] Ta je obitelj ugarskog podrijetla, koja je jedno stoljeće ranije dala dva hrvatska bana, Ivana (1493.) i Andriju (1505.1507.). Kasnije su cijelo imanje posjedovali članovi obitelji Baćan (mađarski: Batthyány), Erded (mađarski: Erdődy) i Feštetić. Uz dvorac se nalazio i perivoj s pejzažnim obilježjima, te jezero i dvorska kapela, koji danas čine vrijedan kompleks spomenika graditeljstva i parkovne arhitekture.

Dvorac je u 19. stoljeću dograđen i obnovljen u duhu historicizma, ali je u nemirnim vremenima krajem Prvog svjetskog rata godine 1918. većim dijelom srušen i zapaljen, kojom prigodom su u njemu uništene brojne umjetnine, dragocjenosti, knjige i inventar. Do danas je sačuvano samo istočno krilo dvorca.[1] Nakon Drugog svjetskog rata u njemu su bili bolnički odjeli varaždinskog Medicinskog centra. Zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.[2]

Godine 2010. u postupku denacionalizacije, kompletno imanje je vraćeno potomcima obitelji Bonjeković koji su kupili imanje nakon Prvog svjetskog rata.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vesna Pascuttini–Juraga: Kulturna baština općine Vinica. Kaj: časopis za književnost, umjetnost i kulturu, Vol. 51 (242 No. 5-6 (354-355), 2018. (pristupljeno 3. travnja 2021.)
  2. Dvorac Bajnski dvori Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Pristupljeno 3. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]