Bale, planine

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Planine Bale
Bale mountains.jpg
Planine Bale
Visina 4, 377 m
Država / pokrajina Flag of Ethiopia.svg Etiopija, Oromia
Koordinate 6° 98′33″N 39° 61′66″E
Najbliži gradovi Goba
Ostali vrhovi Batu (4307 m)
Planine Bale na karti Etiopija
Planine Bale
Planine Bale
Pozicija Planina Bale u Etiopiji

Mjestopisni zemljovid

Planine Bale (također zvane Planine Urgoma) je planinski lanac u regiji Oromia na jugoistoku Etiopije, južno od rijeke Avaš.

U sklopu masiva Bale su planine; Tulu Demtu, (druga po visini u Etiopiji sa svojih 4,377 m.) i Batu (4,307 m). Rijeka Veb, pritoka rijeke Džube, izvire na obrocima ovog masiva istočno od grada Goba. Veliki dio Masiva Bale je rezerviran za Nacionalni park Bale koji obuhvaća 2200 km² površine ovog masiva.

Planine Bale su stanište mnogih etiopskih endemskih životinja, poput Etiopskog vuka, (Canis simensis), koji ima stanište na Središnjoj visoravni Saneti (tu živi najveća skupina u cijeloj Etiopiji). Unutar Nacionalnog parka Bale na južnim obroncima Masiva Bale nalazi se Prašuma Harena, još i danas u velikoj mjeri neistražen prostor, za koji se predpostavlja da ima mnoge neotkrivene vrste gmazova, kao i brojne divlje životinje; lavove, leoparde i razne vrste antilopa. Osim divljine nacionalni park nudi i iznimne dobre mogućnosti za trekking iz sjedišta parka Dinšo.

Danas ugrožena vrsta afričkog divljeg psa (Lycaon pictus) nekoć je imao stanište na Planinama Bale (zadnji primjerak viđen je 1990.), ali danas je gotovo izgnan iz planina zbog smanjivanja staništa. [1]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]