Banksy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Banksy je pseudonim poznatog britanskog crtača grafita nepoznata identiteta. [1][2] Pretpostavlja se da je iz grada Yate pored Bristola[1], te da je rođen 1974.[3], no to još nije sa sigurnošću dokazano. Također se nagađa da je švicarski umjetnik Maître de Casson zapravo Banksy može biti[4]. Sam Maître de Casson kaže da nije Banksy[5]. Svojim satiričnim i duhovitim grafitima, koje crta uz pomoć ličilačkih šablona često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom. Među njegovi poznatim uratcima su oslikavanje izraelskog zida na Zapadnoj obali idiličnim prizorima, postavljanje svojih slika u poznate muzeje, te postavljanje izložbe sa živim oslikanim životinjama.

Banksy koristi taktike komunikacijske gerilea, kako bi ponudio alternativnu perspektivu o političkim i ekonomskim pitanjima. Često mijenja i modificira poznate motive i slike. Preuzeo je naručeni posao u dobrotvorne svrhe (npr. za Greenpeace) i dizajnirao brojne naslovnice CD-a. Kao umjetnik do sada je radio u zemljama poput Australije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Italije, Jamajke, Japana, Kanade, Kube, Malija, Meksika, Austrije, Palestinskih teritorija, Španjolske i SAD-a.

Uz primjenu šablona grafita Banksy je neovlašteno instalirao i svoja djela u nekoliko muzeja. 2005. njegova su djela pojavila na ovaj način u londonskom Tate Modern, New York Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art, Brooklyn Museum, American Natural History Museum i Louvreu. U svibnju 2005. u Britanskom muzeju pronađena je Banksyjeva verzija špiljske slike na kojoj je prikazan čovjek u lovu s kolicima za kupovinu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 "On the trail of artist Banksy", BBC News, objavljeno 8. veljače 2007. pristupljeno 8. veljače 2007.
  2. "Daily Mail unmasks Banksy, srpanj 2008
  3. Real name: Robert Thomas Banks, 33 years old in 2007 (BBC)
  4. Hans-Heiner Dobke (9. prosinca 2019.). "Ist Banksy der Leipziger Maler Maître de Casson?" (njem.) Pristupljeno 28. listopada 2020.
  5. "Maître de Casson" Pristupljeno 28. listopada 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Banksy.