Bas-Rhin

Izvor: Wikipedija
Bas-Rhin
Položaj Bas-Rhina u Francuskoj
Regija Grand Est
Oznaka departmana 67
Prefektura Strasbourg
Podprefekture Haguenau
Molsheim
Saverne
Sélestat
Wissembourg
Ukupno stanovnika 1,063,000 stanovnika
(2005.)
Gustoća 224 stanovnika/km²
Površina   4,755 km²
Broj okruga 7
Broj kantona 44
Broj općina 526

Bas-Rhin (hrv. Donja Rajna, elz. Unt'relsass, nje. Niederrhein) je departman na istoku Francuske u pokrajini Grand Est. Ime je dobio po rijeci Rajni koja prolazi kroz njega i dijeli ga od Njemačke. Prema podacima iz 2005. godine u departmanu živi 1,063,000 stanovnika, što je gotovo 2/3 stanovništva regije Elzas. Strasbourg je administrativno središte departmana (prefektura) i njegov najveći grad. Površina departmana iznosi 4,755 km², a gustoća naseljenosti je 244 stanovnik po km². U departmanu se nalazi srednjovjekovni dvorac Haut Koenigsbourg i park prirode Parc naturel régional des Vosges du Nord kojeg Bas-Rhin dijeli sa susjednim departmanom Moselleom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Jedan je od 83 prvobitnih departmana utemeljenih 4. ožujka 1790.

Povijesno mijenjanje granica departmana Bas-Rhina:

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Departman Bas-Rhin leži u sjevernom djelu pokrajine Grand Est koja se nalazi na istoku Francuske. Graniči s departmanima Haut-Rhin na jugu, Vosges, Meurthe-et-Moselle i Moselleom na zapadu, te s Njemačkom na sjeveru i istoku uzduž rijeke Rajne. Istok departmana je nizinski prostor, do je zapadni dio brdoviti prostor Vogeza.

Klima[uredi | uredi kôd]

Klima koja prevladava u departmanu Bas-Rhin je ista kao i u ostatku regije, tip umjereno kontinentalne klime. Ljeta su vruća, a zime hladne. Najveća koncentracija padali je za ljeta i jeseni.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.