Bazilika sv. Marije Velike

Izvor: Wikipedija
Bazilika svete Marije Velike
Bazilika Sv. Marije Velike
Bazilika Sv. Marije Velike
Bazilika Sv. Marije Velike
Prijašnja imena Santa Maria Liberiana, Sancta Maria ad Praesepe
Lokacija Rim
Država Italija
Koordinate 41°53′51″N 12°29′55″E / 41.89750°N 12.49861°E / 41.89750; 12.49861
Godine izgradnje 432.
Godina završetka 1743.
Religija katoličanstvo
Patron sv. Marija
Arhitektonski stil antika, barok
Bazilika sv. Marije Velike na zemljovidu Rima
Bazilika svete Marije Velike
Bazilika svete Marije Velike
Bazilika sv. Marije Velike na zemljovidu Rima

Bazilika svete Marije Velike (tal.: Basilica di Santa Maria Maggiore) antička je katolička bazilika u Rimu, građena u starokršćanskom stilu. Jedna je od četiri velike ili papinske bazilike koje su se nekad označavale, zajedno s Bazilikom Sv. Lovre izvan zidina, pet "patrijarhalnih bazilika" Rima, povezana s pet drevnih patrijarhalnih sjedišta kršćanstva (Pentarhija). Ostale tri papinske ili velike bazilike su: bazilika sv. Petra, bazilika sv. Ivana Lateranskog i bazilika sv. Pavla izvan zidina. Najveća je marijanska crkva u Rimu.

Po legendi iz 13. stoljeća, u noći 3. kolovoza 352. Gospa se ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika. Naknadno ju je preuredio papa sv. Siksto III., te ju je posvetio Presvetoj Bogorodici u spomen Efeškog sabora (na kojem je donesena dogma o Marijinom Bogomajčinstvu).

U njoj su, između ostalih, i grobovi sv. Jeronima te sv. pape Pija V., te najstariji prikaz (mozaik) Gospe Snježne iz 1308. Zvonik ove bazilike najviši je od svih zvonika rimskih crkava.

Prema Lateranskim ugovorima između Svete Stolice i Italije iz 1929., bazilika se nalazi na teritoriju Republike Italije i nije dio teritorija Vatikana, no crkva je u potpunome vlasništvu Svete Stolice. Italija je pravno obvezna priznati potpuna vlasnička prava i priznati "imunitet koji međunarodno pravo pruža sjedištima diplomatskih predstavnika stranih država". Drugim riječima, kompleks građevina ima status koji je donekle sličan statusu stranog veleposlanstva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bazilika sv. Marije Velike