Beatrica Frankopan

Izvor: Wikipedija
Beatrica Frankopan
Beatrica Frankopan
Beatrica Frankopan
Životopis
Rođenje
1480. Hrvatsko-ugarsko kraljevstvo
Smrt
27. ožujka 1510.
Etničko podrijetlo hrvatsko
Matična kuća Knezovi Krčki (Frankopani)
Naslov kneginja
Otac Knez Bernardin Frankopan
Majka Lujza rođ. Marzano,
aragonska vojvotkinja
Suprug Ivaniš Korvin, hrvatski ban
Juraj Braniborski, njemački markgrof
Djeca Elizabeta (1496 ili
1497 – 1508),
Krsto (1499 – 1505)
(oboje iz prvog braka)
Portal o životopisima

Beatrica Frankopan (*1480. – †27. ožujka 1510.), hrvatska velikašica iz obitelji knezova Frankopana, supruga hrvatskog bana Ivaniša Korvina.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je kao kći kneza Bernardina Frankopana i njegove supruge Lujze rođ. Marzano, aragonske vojvotkinje. Imala je osmero braće i sestara, među kojima Krstu, hrvatskog bana i vojskovođu, te Ferdinanda, upravitelja Modruške biskupije i tasta Nikole Zrinskog Sigetskog.

Živjela je i bila odgajana u obiteljskom krugu na modruškom posjedu Frankopana, ali je povremeno i putovala u posjete rodbini, koju je imala na kraljevskom dvoru u Budimu, te na području današnje Italije. Slovila je kao ljepotica, te je zapela za oko mladom hrvatskom banu Ivanišu Korvinu, izvanbračnom sinu preminulog kralja Matije Korvina. Na proljeće 1496. godine on ju je i oženio, te se mladi bračni par preselio u utvrđeni grad Bihać, kojeg je Beatrica dobila od oca Bernardina kao miraz. Sljedeće godine premjestili su svoje sjedište u Krapinu, gdje je bilo mirnije i sigurnije za obitelj, jer Zagorje nije bilo toliko izloženo turskim provalama kao Bihać.

U braku s Ivanišem Korvinom Beatrica je rodila troje djece, kćer Elizabetu (1496 ili 1497 – 1508), te sinove Krsta (1499 – 1505) i Matiju (1504 – 1505). Poslije nešto više od osam godina braka, nesretna sudbina najprije ju je ostavila bez supruga, koji je umro 12. listopada 1504. godine, zatim bez sinova i naposljetku bez kćeri. Nakon žalovanja za izgubljenom cijelom obitelji, ostavši jedina nasljednica ogromnih Korvinovih imanja, udala se 1509. godine za rasipnog njemačkog markgrofa Jurja Braniborskog,[1] nećaka hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića.

Nešto više od godinu dana trajao je drugi Beatricin brak. Nesretna kneginja umrla je 27. ožujka 1510. godine i ostavila sve svoje posjede drugom suprugu, koji je tada postao jedan od najbogatijih velikaša u kraljevstvu. Ipak, on je većinu tog svog naslijeđenog vlasništva prodao i kupio posjede u Šleziji. Tako je smrću Beatrice Frankopan s povijesne scene nestala moćna, bogata i ugledna obitelj Korvin, odnosno Hunjadi.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Krsto – Beatricin mlađi brat

Utvrđeni grad Bihać – Beatricin miraz

Ivaniš Korvin – Beatricin prvi suprug

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gjuro Szabo: Spomenici kotara Krapina i Zlatar, Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, sv.13 br.1. ožujka 1914.., str. 111.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]