Benedict Cumberbatch

Izvor: Wikipedija
Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch na Comic-Conu, 2019.
Rodno ime Benedict Timothy Carlton Cumberbatch
Rođenje 19. srpnja 1976., London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Godine rada 2001. - ....
Važnije uloge Sherlock Holmes
dr. Stephen Strange
Važniji filmovi Doktor Strange
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Benedict Cumberbatch, punim imenom Benedict Timothy Carlton Cumberbatch (* London, Ujedinjeno Kraljevstvo, 19. srpnja 1976.), engleski, filmski, televizijski i kazališni glumac, poznat po ulogama inteligentnih likova, svom dubokom rezonantnom glasu i neobičnom prezimenu (u prijevodu, kupka od krastavca).[1] Svjetsku popularnost stekao je 2010. godine ulogom fiktivnog detektiva Sherlocka Holmesa u britanskoj kriminalističkoj televizijskoj seriji Sherlock, za koju je dobio Nagradu Emmy za udarne termine. Za uloge u filmovima Igra oponašanja (2014.) i Šape pasje (2021.) dobio je nominaciju za Oscara za najboljeg glavnog glumca, za nagradu BAFTA, Zlatni globus i američkog udruženja glumaca.

Veliku popularnost stekao je i ulogama u Marvel Cinematic Universeu (MCU) gdje glumi čarobnjaka Doctora Strangea u filmovima Doktor Strange, Thor: Ragnarok (2017.), Osvetnici: Rat beskonačnosti (2018.) i Osvetnici: Završnica (2019.), Spider-Man: Put bez povratka (2021.) te u nadolazećem nastavku naslovne uloge, filmu Doktor Strange u Multiverzumu Ludila (2022.).

Godine 2015. britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala ga je Redom Britanskog Carstva.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Londonu u glumačkoj obitelji, budući da su mu oboje roditelja bili glumačke profesije. Roditelji su mu Timothy Carlton (rođen kao Timothy Carlton Congdon Cumberbatch) i Wanda Ventham. Školovao se u školi Brambletye u West Sussexu i u školi Harrow. Tijekom školovanja glumio je u kazališnim predstavama. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja uzeo je godinu pauze te je otišao u Indiju gdje je podučavao tibetanske budističke redovnike engleski jezik.[1] Po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo studirao je dramu na Sveučilištu u Manchesteru i stekao diplomu iz klasične glume na Londonskoj akademiji glazbene i dramske umjetnosti.

Na početku glumačke karijere koristio je očevo glumačko prezime Carlton, ali je ohrabren svojim kolegama počeo koristiti vlastito neobično prezime, kako bi stekao veću profesionalnu pažnju. Godine 2001. počeo je glumiti u drama Williama Shakespeara te je glumio u londonskim kazalištima idućih nekoliko godina. Od 2002. postao je poznata televizijska osoba glumeći sporedne uloge u televizijskim serijama. Godine 2005. dobio je nominaciju za nagradu BAFTA za tumačenje uloge Stephena Hawkinga u biografskom filmu Hawking (2004.).[1] Njegova prva značajnija filmska uloga bila je u britansko-američkoj biografskoj drami Beskrajna milost (2006.).

Godine 2010. pojavio se u BBC-ovoj kriminalističkoj seriji Sherlock utemeljenoj na poznatom liku Sir Arthura Conana Doylea, koja je smjestila likove viktorijanskog doba u 21. stoljeće. Ta serija donijela mu je veliku popularnost širom svijeta, a 2014. godine i nagradu Emmy.

Godine 2013. glumio je glavnog negativca Khana u holivudskom blockbusteru Zvjezdane staze: U tami, a iste je godine glumio u američkoj povijesnoj drami 12 godina ropstva te u znanstveno-fanstastičnom filmu Petera Jacksona Hobit: Smaugova pustoš nastalom po romanu Hobit J. R. R. Tolkiena, u kojem daje glas Smaugu te lik i glas Sauronu. Godine 2014. glumi u filmu Igra oponašanja za što dobiva nominacije za najvažnije glumačke nagrade, a iste godine reprizira i u ulogu u filmu Hobit: Bitka pet vojski.

Godine 2016. odigrao je naslovnu ulogu u znanstveno-fantastičnom filmu Doktor Strange iz dijela Marvel Cinematic Universea, a istu je reprizirao i sljedećih godina kao sporednu u drugim filmskim instalacijama istog proširenog filmskog svemira.

Odabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Godina Film Uloga Bilješke
2003. Ubiti kralja rojalist
2006. Beskrajna milost premijer William Pitt mlađi
2007. Okajanje Paul Marshall
2008. Dvije sestre za kralja William Carey
2011. Put rata bojnik Jamie Stewart
2012. Hobit:Neočekivano putovanje Samug i Nekromant odraz lika i glas
2013. Zvjezdane staze: U tami Khan Noonien Singh
12 godina ropstva William Prince Ford
Tajne petog staleža Julian Assange
Hobit: Smaugova pustoš Smaug i Sauron odraz lika i glas
2014. Igra oponašanja Alan Turing
2015. Crna misa William M. Bulger
2016. Doktor Strange dr. Stephen Strange
2017. Thor: Ragnarok dr. Stephen Strange
2018. Osvetnici: Rat beskonačnosti dr. Stephen Strange
2019. Osvetnici: Završnica dr. Stephen Strange
2021. Šape pasje Phil Burbank
Spider-Man: Put bez povratka dr. Stephen Strange
2022. Doktor Strange u Multiverzumu Ludila dr. Stephen Strange

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]