Benedikt I.

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Benedikt I.
Benedict I
Benedict I.jpg
Pravo ime Benedict
Početak pontifikata 2. lipnja 575.
Kraj pontifikata 30. lipnja 579.
Prethodnik Ivan III.
(561. - 574.)
Nasljednik Pelagije II.
(579. - 590 .)
Rođen ?
?
Umro 30. lipnja 579
Rim
Papinski grb
Ostali pape imena Benedikt

Benedikt I. bio je papa od 2. lipnja 575. do 30. srpnja 579.

Bio je sin čovjeka koji se zvao Bonifacije, a Grci su ga nazivali Bonosus. Divljanja Lombarda bila su uzrok tomu da je komunikacija s bizanstkim carom u Carigradu, koji je sebi pripisivao pravo da potvrdi izbor pape, bila otežana. Stoga je papinska stolica bila ispražnjena gotovo jedanaest mjeseci između smrti pape Ivana III. i pristignuća carske potvrde Benediktova izbora 2. lipnja 675. Vladao je četiri godine, mjesec i dvadeset osam dana.

Benedikt je poklonio jedan posjed, Massa Veneris u području Minturnae, opatu Stjepanu od sv. Marka "blizu zidina Spoleta" (papa Grgur I., Ep. ix, 87, I. al. 30). Lombardi su za sobom ostavili glad, a iz nekoliko riječi u Liber pontificalisu o Benediktu, zaključujemo da je umro usred nastojanja da se uhvati u koštac s tim poteškoćama. Sahranjen je u vestibulu sakristije stare Bazilike sv. Petra. U obredu koji je održan u prosincu, zaredio je petnaest svećenika i tri đakona, te posvetio dvadeset jednog biskupa.


Emblem of the Papacy SE.svg Nedovršeni članak Benedikt I. koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.