Benno

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ovaj okvir treba zamijeniti infookvirom
"Infookvir svetac".
(Primjeri uporabe predloška)

Sveti Benno od Meissena (1010. – 16. lipnja 1106.) bio je biskup Meissena u Njemačkoj koji je kasnije proglašen svetcem Rimokatoličke crkve.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mjesto biskupa je dobio 1066. zahvaljujući rimsko-njemačkom caru Heinrichu IV. Međutim već 1073. je podržao saksonske pobunjenike protiv carske vlasti. Car ga je zbog toga zatvorio, a 1078. pustio na slobodu nakon polaganja zakletve vjernosti. Benno je zakletvu prekršio. 1085. je na sinodu u Mainzu lišen svoje biskupije; nju je vratio tek iskazavši vjernost pro-carskom protupapi Klementu III. Međutim, u sporu oko investiture se ponovno stavio na stranu carskih neprijatelja i 1097. javno podržao papu Urbana II. Nakon toga je nestao iz povijesnih izvora; jedino se navodi da je umro prirodnom smrću 1106.

Benno je s vremenom u rodnoj Saksoniji stvorio kult, zbog čega su saksonski vladari nastojali od papa ishoditi njegovu kanonizacije. Do nje je došlo tek u 16. stoljeću na samim počecima Reformacije, pri čemu je Martin Luther bio jedan od žestokih kritičara njegovog kulta. Lutherovi sljedbenici su 1539. demolirali Bennovu grobnicu u Meissenu, nakon čega ga je dinastija Wittelsbach proglasila svetcem-zaštitnikom katoličke Bavarske.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]