Berlinski zid (sastav)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Berlinski zid je slovenski punk sastav iz Ljubljane. U ovom su sastavu bili pjevač Brane Bitenc (pjevao i u Otrocima socializma), basist Matjaž Osvald, gitarist Miha Štamcar, bubnjar Roman Dečman (svirao i u Otrocima socializma), vokalist i klavijaturist Sašo Solarovič (također svirao u Ghost Riders i u Hic et Nunc) i bubnjar Slavko Kamenič.[1] S Berlinskim zidom radila je Alenka Marsenič iz Čao Pičke.[2]

Pjesma ovog sastava Revolucija 2000 s koja je jedna od najvećih hitova slovenskog punka.[3]

Pjesme Možgani na asfaltu i Po cestah mesta nalaze se na kompilaciji ZKP RTVLJ Novi Punk Val iz 1981. godine i na kompilaciji Še pomnite, punkerji? izdavača Ropota iz 2002.

Berlinski zid i sastavi kao Čao Pičke, Niet, Via Ofenziva, U.B.R., Šund, Kuzle iz Idrije, Buldogi, Lublanski psi, Otroci socializma, Tožibabe, Industbag iz Metlike, O!Kult, Odpadki Civilizacije, spadaju u kremu slovenskog punka[4].

Izvorna inačica pjesme Revolucija izvedena je u emisiji Kulturne diagonale, jer su vlasti zabranile emisiju Videogodbu, gdje su osim Berlinskoa zida još nastupili Grupa 92 i Buldogi..[3] U emisiji su ad hoc sstručnjaci pitali tko su ovi momci koji potkopavaju ovaj socijalistički sustav..[3] Sastav se raspao 1980. godine jer su neke članove uhitili..[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

E-arhiv Produkcija: FV Video / Å kuc - Forum, 1983 Dokument živahnega subkulturnega dogajanja v Disku FV, zbirališču ljubljanske alternativne scene in prizorišču nastopov najbolj udarnih bendov tistega časa. Predstavljeni so bendi: O!Kult, Grč, Titanic, Via ofenziva, Gastarbajter's, Marcus 5, Borghesia, Otroci socializma, Čao pičke, Videosex in Gustaf i njegovi dobri duhovi.