Bernardinac

Izvor: Wikipedija
Bernardinac
Klasifikacija FCI
Skupina 2. Pinčeri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi
Odsjek 2
Pododsjek
Standard br. 61 na 29/10/2003 (en / [ fr])
Ime
Varijetet
Tip
Podrijetlo Italija/Švicarska
Patronat
Visina 70-90 cm
Masa 73-117 kg ili više (odrasli mužjak)
Popis domaćih pasa

Bernardinac je pasmina pasa koja se prvi puta spominje u 17. stoljeću. Bernardinac se još javlja pod imenima Saint Bernard dog, Sveti psi, Alpski mastiff pas, Bernhardinerand i pas Barry (najpoznatiji bernardinac, poznat po spašavanju preko 40 ljudskih života). Možda svoju najveću slavu, postigao je prikazivanjem u seriji filmova 'Beethoven' 1, 2, 3 i 4.

Naziv bernardinac koji je označavao pasminu počeo se upotrebljavati u drugoj polovici 19. stoljeća.

Opis[uredi | uredi kôd]

Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi trebala minimalno iznositi 75 cm. Težina je ovisna o veličini i građi tijela; minimalno je 73 kg, no može iznositi i preko 117 kg.[1]

Dlaka[uredi | uredi kôd]

Po dlaci razlikuju se dva tipa bernandinca: kratkodlaki i dugodlaki. Bijele su boje s "plaštom" boje hrđe preko leđa. Bernardinci imaju bijele šape, bijela prsa i vrh repa koji je izrazito kitnjast.

Dlaku je potrebno svakodnevno četkati jakom metalnom četkom dužih zubaca, kako bi se odstranile otpale dlake. Kod kupanja, šamponiranje se preporučuje sa šamponom za izbjeljivanje dlake. Treba čistiti uši redovito alkoholom jer im se jako prljaju i može doći do oštećenja sluha ako se ne čiste redovito. Kod primjeraka sa spuštenim kapcima treba redovito kontrolirati vid i oči.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Australian National Kennel Council. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2009. Pristupljeno 26. svibnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Bernardinac
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bernardinac