Bernhard Bronsart von Schellendorff

Izvor: Wikipedija
Bernhard Bronsart von Schellendorff
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. ožujka 1866.
Mjesto rođenja Berlin, Pruska
Datum smrti 10. siječnja 1952.
Mjesto smrti Bockhorn, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1886.1919.
Čin General bojnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Verdunska bitka
Bitka na Sommi
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 2. armije
načelnik stožera 5. armije
Odlikovanja Pour le Mérite

Bernhard Bronsart von Schellendorff (Berlin, 1. ožujka 1866. - Bockhorn, 10. siječnja 1952.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnik stožera više armija i grupa armija na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Bernhard Bronsart von Schellendorff rođen je 1. ožujka 1866. u Berlinu. U prusku vojsku stupio je u listopadu 1886. služeći u 18. pješačkoj pukovniji. Od prosinca 1888. služi u 7. oklopnoj pukovniji, dok od ožujka 1899. služi u stožeru XI. korpusa sa sjedištem u Kasselu. Čin poručnika dostigao je u studenom 1892., dok je u satnika unaprijeđen u srpnju 1900. godine.

Od listopada 1901. zapovijeda satnijom u 18. dragunskoj pukovniji, nakon čega od rujna 1903. služi u Glavnom stožeru u Berlinu. U Glavnom stožeru služi manje od mjesec dana jer je u listopadu premješten na službu u stožer XVI. korpusa gdje služi do ožujka 1904. kada prelazi na službu u VII. korpus kojim je zapovijedao Moritz von Bissing. Od travnja 1906. nalazi se na službi u stožeru 20. pješačke divizije da bi od kolovoza 1908. služio u stožeru III. vojnog okruga. U međuvremenu je, u siječnju 1907., promaknut u čin bojnika. U ožujku 1911. premješten je na službu u stožer Glavne inspekcije vojnog transporta gdje služi do veljače 1912. kada je ponovno premješten u Glavni stožer u Berlinu. U travnju 1912. postaje zapovjednikom 14. dragunske pukovnije sa sjedištem u Colmaru kojom zapovijeda sve do početka Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Bronsart postaje načelnikom stožera XIV. pričuvnog korpusa kojim je na Zapadnom bojištu zapovijedao Richard von Schubert. Sa XIV. pričuvnim korpusom Bronsart sudjeluje u Graničnim bitkama nakon čega u siječnju 1915. postaje načelnikom stožera Armijskog odjela B kojim je zapovijedao Hans Gaede. U svibnju 1915. postaje načelnikom stožera VII. pričuvnog korpusa pod zapovjedništvom Hansa von Zwehla, dok je u srpnju te iste godine promaknut u čin pukovnika.

U ožujku 1916. Bronsart postaje načelnikom stožera Zapadne borbene grupe (Angriffsgruppe West) kojom je zapovijedao Max von Gallwitz. S navedenom armijskom grupom sudjeluje u Verdunskoj bitci, nakon čega u srpnju 1916. postaje načelnikom stožera Grupe armija Gallwitz, također pod zapovjedništvom Maxa von Gallwitza s kojom sudjeluje u Bitci na Sommi. Kada je Gallwitz u kolovozu postao zapovjednikom 2. armije Bronsart je postao načelnikom stožera navedene armije. Za uspješan rad u stožerima Bronsart je 16. rujna 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U listopadu 1916. Bronsart postaje načelnikom stožera Armijskog odjela C koji se nalazio pod zapovjedništvom Hermanna von Strantza. Na mjestu načelnika stožera Armijskog odjela C nije se dugo zadržao jer kada je u prosincu Max von Gallwitz postao zapovjednikom 5. armije Bronsart je postao njegovim načelnikom stožera. U rujnu 1918. Bronsart je promaknut u čin general bojnika, te postaje zapovjednikom 92. pješačke brigade i okupacijskih snaga u Kijevu.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Bronsart je u prosincu 1918. obnašao dužnost načelnika stožera Grupe armija Kijev kojom grupom armija je zapovijedao Günther von Kirchbach. Nakon toga u siječnju 1919. stavljen je na raspolaganje, da bi veljači postao zapovjednikom 38. pješačke brigade sa sjedištem u Hannoveru kojom zapovijeda do listopada nakon čega napušta vojsku.

Bernhard Bronsart von Schellendorff preminuo je 10. siječnja 1952. u 85. godini života u Bockhornu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Bernhard Bronsart von Schellendorff na stranici Prussianmachine.com