Berovsko jezero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Berovsko jezero
Berovo Lake 3.jpg
Lokacija Maleševska planina
Koordinate 41°40′″N 22°54′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 41°40′″N 22°54′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 0,75 km²
Nadmorska visina 986 m
Najveća širina 0,5 km
Najveća dužina 2,5 km
Vrsta jezera umjetno
Pritoci Ratevska reka
Države Flag of North Macedonia.svg Sjeverna Makedonija

Berovsko jezero (makedonski: Беровско езеро) rjeđe Ratevsko jezero, je umjetno jezero izgrađeno u istočnoj Makedoniji pored gradića Berova u neposrednoj blizini bugarske granice.

Zemljopisno-geološke karakteristike[uredi VE | uredi]

Berovsko jezero izgrađeno je 1970. godine podizanjem 60 metarske brane na Ratevskoj reci kod predjela Linakot u Maleševskoj planini . Podignuto je da se osiguraju dovoljne količine pitke vode za obližnja naselja Berovo i Pehčevo. Berovsko jezero udaljeno je 7 km od gradića Berovo, dugo je 2,5 km, sa prosječnom širinom od 0,5 km. Leži na nadmorskoj visini od 986 m, površina jezera je 0,75 km².

Jezero je okruženo bjelogorično-crnogoričnom šumom. Pokraj jezera podignut je restoran sa bungalovima, a uz njega turističko vikend naselje sa kućama za odmor.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]