Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Inmaculada Concepción (Tiepolo).jpg
Bezgrešno začeće (Giovanni Battista Tiepolo)
Bartolomé Esteban Perez Murillo: Marija, Isusova Majka kao Bezgrešno Začeće

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije katolička je dogma koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.

Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća. Blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Ako 8. prosinca padne na nedjelju, svetkovina Bezgrješnog začeća prenosi se na ponedjeljak, 9. prosinca (vidi: Rangiranje liturgijskih svetkovina)"

Utemeljio ga je papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici "Ineffabilis Deus", 8. prosinca 1854. g. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.