Biblija kralja Jakova

Izvor: Wikipedija
Naslovna strana Biblije iz 1611. poznatom pod nazivom Authorized Version Bible. Cornelius Boel prikazuje apostole Petra i Pavla kako sjede u sredini iznad teksta, a sa strana teksta stoje Mojsije i Aron. U četiri kuta sjede apostoli evanđelisti, Matej, Markus, Lukaa i Ivan. Ostali apostoli stoje oko Petra i Pavla. Na vrhu se nalazi tetragram, ”יהוה”.

Biblija kralja Jakova (engl. King James Version) je engleski prijevod Biblije iz 1611. Ovaj prijevod koristi se poetičnim izrazima, koji današnji čitatelji doživljavaju kao staromodan. Tijekom 20. stoljeća došlo je zato do nekoliko novih prijevoda i napravljene su i jezičke izmjene. Jedna takva inačica je i Nova Biblija kralja Jakova (New King James Version). I pored staromodnog jezika, bliža je osnovnom jeziku, za razliku od Nove internacionalne inačice (New International Version) koja se više koristi parafrazama.

Biblija kralja Jakova je prijevod Biblije koji je još uvijek najprodavaniji u engleskom govornom području. Pošto ovaj prijevod koristi osnovne spise, Textus Receptus, moglo je utjecati na veliki interes upravo Textusa Receptusa kod nekih religijskih grupacija u SAD-u.

Naziv prijevoda dolazi od engleskog kralja Jakova I. (James I. na engleskom) koji je autorizirao novi službeni prijevod Biblije.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: King James Bible.