BirdLife International

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Birdlife International
Osnovana 1993.
Sjedište Cambridge, Ujedinjeno Kraljevstvo
Ključne osobe Patrizia Zurita (izvršna direktorica), Japanska princeza Takamado (počasna predsjednica)

Djelatnost(i)

zaštita prirode, dobrotvorna
Web stranica http://www.birdlife.org/

BirdLife International je krovna svjetska organizacija za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti. To je najveće svjetsko partnerstvo organizacija za zaštitu prirode, s preko 100 partnerskih organizacija iz čitavog svijeta. Svaka zemlja ima jednog partnera (uz iznimku dvojezičnih zemalja poput Kanade i Belgije) te je hrvatski partner Udruga BIOM. Zajednički, partnerstvo BirdLife je vodeći svjetski autoritet za pitanja zaštite ptica, njihovih staništa kao i svega ostaloga što se tiče života divljih ptica.

Povijest[uredi VE | uredi]

BirdLife International pokrenut je 1922. godine kada su američki ornitolozi T. Gilbert Pearson i Jean Theodore Delacour osnovali Međunarodno vijeće za zaštitu ptica (International Council for Bird Preservation). Organizacija je promijenila naziv 1993. u Birdlife International.

Regionalni rad[uredi VE | uredi]

BirdLife International vodi regionalne projekte zaštite prirode u Africi, Americi, Aziji, Europi i središnjoj Aziji, te na Bliskom Istoku, Tihom Oceanu i Karibima.

Globalni programi[uredi VE | uredi]

Unutar svake od ovih svjetskih regija, Birdlife International vodi razne globalne projekte poput: Globalni program za morske ptice[1], program BirdLife za prevenciju izumiranja vrsta[2], Preletnički putevi [3], Šume nade [4], Jačanje lokalnih zajednica [5] i Važna područja za ptice [6].

Časopis[uredi VE | uredi]

BirdLife International kvartalno objavljuje časopis - 'World Birdwatch'. Časopis prenosi novosti i stručne članke o pticama, njihovima staništima i njihovoj zaštiti.

Crveni popis[uredi VE | uredi]

BirdLife International je službeni autoritet za svjetski crveni popis ptica kojeg izdaje IUCN. U evaluaciji iz 2012. godine, 1313 vrsta se smatra ugroženim od izumiranja (odnosno u kategorijama osjetljivih, ugroženih i kritično ugroženih vrsta). To je 13% od ukupno 10.064 danas poznatih živućih vrsta.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]