BirdLife International

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Birdlife International
Osnovana 1993.
Sjedište Cambridge, Ujedinjeno Kraljevstvo
Djelatnost(i) zaštita prirode, dobrotvorna
Web stranica http://www.birdlife.org/

BirdLife International je krovna svjetska organizacija za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti. To je najveće svjetsko partnerstvo organizacija za zaštitu prirode, s preko 100 partnerskih organizacija iz čitavog svijeta. Svaka zemlja ima jednog partnera (uz iznimku dvojezičnih zemalja poput Kanade i Belgije) te je hrvatski partner Udruga BIOM. Zajednički, partnerstvo BirdLife je vodeći svjetski autoritet za pitanja zaštite ptica, njihovih staništa kao i svega ostaloga što se tiče života divljih ptica.

Povijest[uredi | uredi kôd]

BirdLife International pokrenut je 1922. godine kada su američki ornitolozi T. Gilbert Pearson i Jean Theodore Delacour osnovali Međunarodno vijeće za zaštitu ptica (International Council for Bird Preservation). Organizacija je promijenila naziv 1993. u Birdlife International.

Regionalni rad[uredi | uredi kôd]

BirdLife International vodi regionalne projekte zaštite prirode u Africi, Americi, Aziji, Europi i središnjoj Aziji, te na Bliskom Istoku, Tihom Oceanu i Karibima.

Globalni programi[uredi | uredi kôd]

Unutar svake od ovih svjetskih regija, Birdlife International vodi razne globalne projekte poput: Globalni program za morske ptice[1], program BirdLife za prevenciju izumiranja vrsta[2], Preletnički putevi [3], Šume nade [4], Jačanje lokalnih zajednica [5] i Važna područja za ptice [6].

Časopis[uredi | uredi kôd]

BirdLife International kvartalno objavljuje časopis - 'World Birdwatch'. Časopis prenosi novosti i stručne članke o pticama, njihovima staništima i njihovoj zaštiti.

Crveni popis[uredi | uredi kôd]

BirdLife International je službeni autoritet za svjetski crveni popis ptica kojeg izdaje IUCN. U evaluaciji iz 2012. godine, 1313 vrsta se smatra ugroženim od izumiranja (odnosno u kategorijama osjetljivih, ugroženih i kritično ugroženih vrsta). To je 13% od ukupno 10.064 danas poznatih živućih vrsta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]