Bitka kod Falklandskih otoka

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Falklandskih otoka
sukob: Prvi svjetski rat
Vrijeme 8. prosinca 1914.
Mjesto Južni Atlantik, kod Falklandskih Otoka
Ishod Britanska pobjeda
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo Njemačko Carstvo
Zapovjednici
Doveton Sturdee Maximilian von Spee
Postrojbe
2 bojna krstaša
3 oklopna krstaša
2 laka krstaša i
1 usidrenog preddrednota
2 oklopna krstaša
3 laka krstaša
3 transportna broda
Gubitci
10 poginulih
19 ranjenih
bez gubitka brodova
1871 poginulih
215 zarobljenih
potopljeni: 2 oklopna krstaša
2 laka krstaša
2 transportna broda zarobljena

Bitka kod Falklandskih otoka bila je pobjeda Britanske mornarice nad Kaiserliche Marine koja se zbila 8. prosinca 1914. tijekom prvog svjetskog rata u vodama Južnog Atlantika, kod Falklandskih otoka. Britanska mornarica, posramljena nakon poraza u bitci kod Coronela (kod obala Čilea) 1. prosinca, poslala je velike pomorske snage da pronađu i unište odgovornu njemačku flotu.

Njemački admiral Maximilian von Spee zapovjednik eskadre sastavljene od dva oklopna krstaša; SMS (Seiner Majestät Schiff ) Scharnhorst i SMS Gneisenau, tri laka krstaša; SMS Nürnberg, SMS Dresden i SMS Leipzig i pomoćnog brodovlja, htio je napasti britansku opskrbnu bazu Stanley na Falklandskim otocima. Snažna britanska eskadra bojnih brodova sastavljena od dva bojna krstaša; HMS(Her Majesty's Ship) Invincible (Nesavladljiv) i HMS Inflexible (Nesalomljiv), tri oklopna krstaša, HMS Carnarvon, HMS Cornwall i HMS Kent, i dva laka krstaša, HMS Bristol i HMS Glasgow, pristigla je u luku samo dan ranije.

Uvjesti za borbu bili su odlični, vidljivost izvrsna, more blago valovito, sunčan i vedar dan. Predhodnice njemačkih brodova uočene su vrlo rano, tako da su od devet ujutro britanski bojni brodovi i krstaši bili u vatrenom lovu na pet njemačkih brodova. Nakon bjesomučne potjere u smjeru jugoistoka, svi njemački brodovi osim SMS Drezdena su dostignuti i topovskom paljbom i torpedima potopljeni.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitka kod Falklandskih otoka