Bitka kod Leipziga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bitka kod Leipziga
sukob: Napoleonski ratovi
MoshkovVI SrazhLeypcigomGRM.jpg
Vrijeme 16. - 19. listopada 1813.
Mjesto Leipzig, Njemačka
Ishod Pobjeda protufrancuske koalicije, raspad Rajnske Konfederacije
Sukobljene strane
Flag of France.svg Prvo Francusko Carstvo Flag of Russia.svg Rusko Carstvo
Flag of Prussia (1892-1918).svg Prusko Kraljevstvo
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Austrijsko Carstvo
Zapovjednici
Flag of France.svg Napoleon Bonaparte
Flag of France.svg Michel Ney
Flag of Russia.svg Aleksandar I.

Flag of Prussia (1892-1918).svg Gebhard Leberecht von Blücher
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Karl Philipp

Postrojbe
~ 225 000 ~380 000
Gubitci
60 000 mrtvih, ranjenih, i zarobljenih 54 000 mrtvih, ranjenih, i zarobljenih

Bitka kod Leipziga ili Bitka naroda odvijala se u razdoblju od 16. do 19. listopada 1813., predstavljala je bitku u kojoj je Napoleon doživio najodlučniji poraz. Smatra se najvećom bitkom prije Prvog svjetskog rata, jer je u bitci sudjelovalo preko 500 000 vojnika. Poslije ove bitke Napoleon je bio prisiljen povući se u Francusku i abdicirati te je protjeran na otok Elbu u blizini Apeninskog poluotoka.

Tijek bitke[uredi VE | uredi]

Bitka je započela 16. listopada 1813. napadom 78 000 savezničkih vojnika sa juga i 54 000 sa sjevera. Napoleon je većinu svoje vojske držao prema jugu. Saveznička ofanziva je postigla jako malo i ubrzo su bili vraćeni na polazne položaje. Međutim brojčano slabija Napoleonova vojska nije mogla probiti savezničke linije, tako da se to pretvorilo u tešku bitku, u kojoj nijedna strana ne ostvaruje bitnu prednost.

Sljedećega dana vojske su sudjelovale samo u manjim obračunima. Tijekom bitke stizalo je pojačanje i vojska se organizirala. Francuzima je stiglo samo 14 000 dodatnih vojnika, a saveznicima 145 000 novih vojnika, pa je to jako ojačalo savezničku vojsku. Saveznici su 18. listopada započeli opći napad sa svih strana. Tijekom devet sati teških borbi obje su strane imale veliki broj žrtava. Samo je hrabrost francuske vojske spasila Francuze od proboja njihove linije. Francuzi su lagano bili potiskivani prema Leipzigu. Napoleon je shvatio da je izgubio bitku, pa je noću s 18. na 19. listopad počeo povlačiti većinu vojske preko rijeke Bijeli Elster. Povlačenje se dobro odvijalo sve dok nije slučajno srušen jedini most početkom popodneva. Francuska zaštitnica je tako ostala u opasnosti da je uhvate saveznici ili da se udave u rijeci pokušavajući je preplivati.

Napoleon i Jožef Ponijatovski u bici kod LeipzigaP history.svg Nedovršeni članak Bitka kod Leipziga koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.