Bitka za Banju Koviljaču

Izvor: Wikipedija
Bitka za Banju Koviljaču
sukob: Drugi svjetski rat u Jugoslaviji
Vrijeme 1. rujna - 6. rujna 1941.
Mjesto Banja Koviljača, Vojna uprava u Srbiji (1941. – 1944.) (sada Srbija)
Ishod pobjeda četnika i partizana
Sukobljene strane
Četnici
Partizani
Treći Reich
Ustaška vojnica
Postrojbe
Jadarski četnički odred, a od 3. rujna pojačan Cerskim četničkim odredom
Pocerski bataljon
Podrinska divizija
3. bataljuna 738. njemačke pješačke pukovnije, a od 3. rujna pojačana njemačkim i hrvatskim vojnim snagama, topništvom i zrakoplovstvom.

Bitka za Banju Koviljaču vodila se od 1. do 6. rujna 1941. između četnika i partizana[1] s jedne i Nijemaca s druge strane tijekom Drugog svjetskog rata, neposredno nakon oslobođenja Loznice 31. kolovoza 1941. Napad na Nijemce u Banji Koviljači bila je prva velika bitka između Srba i Nijemaca od kraja Travanjskog rata. Jadarski četnički odred napao je Nijemce, koji su 3. rujna 1941. dobili pojačanje. Nijemci su s Hrvatima iz Bosne vršili demonstrativne napade prema Loznici. No, četnicima je pristiglo i pojačanje iz Cerskog četničkog odreda, koji je izvodio demonstrativne napade prema Šapcu, s ciljem da osujeti kretanje Nijemaca prema njihovom ugroženom bataljonu u Banji Koviljači. U tim borbama Nijemci su prvi put upotrijebili avijaciju protiv srpskih ustanika u Srbiji. Dana 6. rujna 1941. Nijemci su se povukli iz Banje Koviljače. U tim borbama četnici su istovremeno branili prilaz Loznici iz pravca Valjeva, a zatim se odigrala bitka na Zavlaci. U isto vrijeme četnici su napali Nijemce i u Krupnju i nakon tri dana borbi oslobodili i ovo mjesto. U pobjedama kod Loznice, Banje Koviljače, Zavlake i Krupnja oslobođen je velik dio Podrinja, što je ohrabrilo srpske ustanike. U narednom razdoblju četnici se povezuju sa svojim snagama u Šumadiji, čime su završene pripreme za četnički napad na Valjevo i nastup jačih četničkih snaga u dolini Zapadne Morave (Čačak, Kraljevo, Kruševac). Također, u narednom periodu Cerski četnički odred je krenuo prema Mačvi s ciljem napada na Nijemce u Šapcu.

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. С. Пајић. 4. 9. 2011. Деценијама палио свећу заборављеном хероју (srpski). Blic. Pristupljeno 23. 12. 2014.. У ослобођењу Бање Ковиљаче први пут су заједно деловали четници и партизани Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= i |date= (pomoć)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • S. Živanović, Treći srpski ustanak, Novi poledi, Kragujevac, 2000.
  • Dušan Trbojević, Cersko-majevička grupa korpusa pukovnika Dragoslava Račića, Kragujevac, 2001.
  • Miloslav Samardžić, Borbe četnika protiv Nemaca i ustaša 1941-1945, prvi tom, Novi pogledi, Kragujevac, 2006.
  • M. Batanović, PODRINJSKI PARTIZANSKI ODRED - ZAJEDNIČKA AKCIJA ČETA I PARTIZANA http://www.znaci.net/00001/37_11_9.htm

vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]