Bitka za Okinawu

Izvor: Wikipedija
Iskrcavanje na Okinawu
Zračni napad na Okinawu

Krvava završnica na Pacifiku.

Nakon gubitka Iwo Jime Japanci su se odlučno spremili za borbe na matičnom otočju. Amerikanci su odlučili prvo zauzeti Okinawu i okolne manje otoke. Japanci su na raspolaganju imali oko 85 000 regularnih vojnika te oko 40 000 pripadnika lokalnih milicija sastavljenih od slabonaoružanih stanovnika otoka. Amerikanci su imali ogromne količine ratnog materijala od aviona, brodova i tenkova. Konačni ishod bitke nikada nije dolazio u pitanje iako je Amerikancima bilo potrebno gotovo tri mjeseca (1. travnja - 22. lipnja 1945.) da skrše organizirani otpor dok su također morali na otok poslati gotovo pola milijuna vojnika. Dok su na otoku bijesnile borbe, na moru su Japanci kamikazama nanosili žestoke udare američkoj floti (34 potopljena i 386 oštećena broda).

Uz bitku je vezan jedan bizaran događaj. Pri kraju bitke američki zapovjednik general Simon Bolivar Buckner poslao je pismo japanskom zapovjedniku obrane Ushijimi. Pismo je nekako došlo do pećine u kojoj se nalazio japanski stožer. Ushijima i ostali časnici su ga pročitali - bila je to ponuda da se Japanci predaju uz brojne kićene fraze o tome kako su do sada pokazali veliku hrabrost itd. Malobrojni preživjeli Japanci su kasnije govorili da su svi prisutni zamalo "umrli" od smijeha. To je bilo razumljivo - do careve zapovijedi da se položi oružje niti jedan japanski zapovijednik nije se predao. Ubrzo nakon toga poginuo je general Buckner pogođen krhotinom eksplozije jedne od zadnjih plotuna japanskog topništva. Ushijima je zatim počinio seppuku (ritualno samoubojstvo), a njegov grob Amerikanci su pronašli i na njemu zabili natpis: "Idi u pakao!"

Na otoku je poginulo više od 150 tisuća civila, 100 tisuća japanskih vojnika i 7 tisuća američkih vojnika (34 tisuće ih je ranjeno).

Na moru je život izgubilo još 5 000 američkih mornara kao i 2 000 pilota kamikaza.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Bitka za Okinawu.