Prijeđi na sadržaj

Bitka za Singapur

Izvor: Wikipedija
Bitka za Singapur
sukob: Drugi svjetski rat

Top koji je predstavljao dio kopnene obrane Singapura
Vrijeme 31. siječnja 1942. - 15. veljače 1942.
Mjesto Singapur
Ishod Pobjeda Japana,
Japanska okupacija Singapura
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo
Australija
Indija
Federacija Malajskih Država
Japan
Zapovjednici
Arthur Percival
Lewis Heath
Gordon Bennett
M. Beckwith-Smith
B. W. Key
Tomojuki Jamašita
Takuma Nišimura
Renja Mutaguči
Takuro Matsui
Postrojbe
85.000 36.000
Gubitci
Ukupno:
85.000
Ukupno:
5091

Bitka za Singapur vođena je od 31. siječnja do 15. veljače 1942., a predstavljala je najveći britanski poraz u povijesti.

U 19. stoljeću Britanci su ovladali ovim značajnim otokom što im je omogućilo da kontroliraju pomorski promet i trgovinu u jugoistočnom dijelu Azije. Više od 100 godina njihova prevlast je bila potpuna. 1930-ih ojačao je japanski imperijalizam koji je počeo ugrožavati kolonije europskih sila. Tako je na Singapuru izgrađen niz fortifikacija kako bi se spriječio japanski desant s mora. Britanci su Singapur proglasili novim Gibraltarom kako bi naglasili da je neosvojiv.

Japanci nisu bili nimalo impresionirani arogantnim držanjem Britanaca već su pripremali vlastite snage za jednu od svojih najvećih pobijeda u povijesti. Singapur je bio bombardiran već 8. prosinca 1941. (zbog vremenske razlike to se dogodilo istodobno s početkom napada na Pearl Harbour). Britanci su na japansku flotu poslali bojni brod Prince of Wales i tešku krstaricu Repulse, no oba broda su Japanci potopili s oko 90 aviona poslanih iz baza u okupiranoj Francuskoj Indokini. Britanci su smatrali da im najveća prijetnja dolazi od direktnog pomorskog desanta na otok. Japanci su se naprotiv iskrcali u Malaji i Tajlandu te s lakoćom pobijedili britanske, australske i indijske postrojbe nenavikle na borbe u prašumi. Singapur je na kraju napadnut sa sjeverne strane odakle britanski stratezi prije rata nisu očekivali neprijatelja. 14. veljače 1942. sve je bilo gotovo - britanski zapovjednik Percival predao se japanskom generalu Yamashiti. Winston Churchill je bio veoma ljut jer je Percivalu naredio da se bori do posljednjeg čovjeka.

Na kraju su Japanci izgubili oko 9 000 poginulih u borbama za Malaju i Singapur dok je Britansko carstvo izgubilo 120 000 ubijenih i zarobljenih vojnika. Poraz je za Britance bio još veći ako se uzme u obzir da je broj japanskih vojnika u borbama bio manji od britanskih snaga.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Bitka za Singapur
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitka za Singapur