Bitke kod Halkin Gola

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Halkin Gola (Bitka kod Nomonhana)

Japanski vojnici prelaze Halkin Gol, Mongolija
Vrijeme 11. svibanj - 16. rujan 1939.
Lokacija okolica Halkin Gola,
Ishod Značajna pobjeda Sovjeta i Mongola
Sukobljeni
Sovjetski Savez
Mongolija
Japansko Carstvo Japansko Carstvo
Mandžukuo
Vođe
Grigorij Štern
Georgij Žukov
Jakov Smuškevič
Mititaro Komacubara
Vojne snage
57 000 vojnika
500 tenkova
250 zrakoplova[1]
38 000 vojnika (na početku kampanje)
135 tenkova
250 zrakoplova[2]
Posljedice
Arhivska istraživanja
Sovjeti: 7 974 poginulih,
15 251 ranjenih[3]
Izjava japanskih vlasti
8 440 poginulih,
8 766 ranjenih
Sovjetska izjava
60 000 poginulih i ranjenih,
3 000 zarobljenih[4]

Bitke kod Halkin Gola (mongolski Халхын голын байлдаан; ruski бой на реке Халхин-Гол; japanski ノモンハン事件 Nomon-Han Jiken) bile su odlučujuće u neobjavljenom sovjetsko-japanskom pograničnom ratu koji su vodili Sovjetski Savez i Mongolija s Japanom 1939. godine. Sukobi su dobili ime po rijeci Halkin Gol, koja protječe područjem gdje su vođeni. U Japanu, odlučujuća bitka u ovom konfliktu poznata je kao Incident kod Nomonhana, prema obližnjem selu na granici Mongolije i Mandžurije. Bitke su završile potpunim porazom japanske šeste armije.

Povijest područja[uredi | uredi kôd]

Do 1900. Mandžurija je bila dio ruskog interesnog područja. U okviru japanskih ekspanzionističkih težnji u istočnoj Aziji, Japan je 1903. zahtijevao povlačenje Ruske vojske iz Mandžurije i priznavanje japanskih interesa u Koreji. Prijepori koji su iz toga proizašli doveli su 1904. godine do Rusko-japanskog rata koji je završio pobjedom Japana, a Rusija je 1905. morala napustiti Mandžuriju i vratiti ju Kini. Japan je nakon Prvog japansko-kineskog rata u svoju interesnu sferu uključio Koreju, a zanimale su ih i sirovine iz Mandžurije. Zbog prijevoza tih sirovina iz Mandžurije u Koreju a zatim brodovima za Japan, sagrađena je Južnomandžurska željeznica koju je čuvala Kvantunška armija. Kako bi i dugoročno osigurao isporuku ovih sirovina, Japan je težio za većim političkim utjecajem u Mandžuriji. Nakon incidenta u Mukdenu uslijedila je japanska invazija na Mandžuriju kojom je Kvantunška armija zaposjela Mandžuriju i ondje početkom 1932. ustanovila marionetsku državu Mandžukuo.

SAD kao i Liga naroda snažno su protestirali protiv ove okupacije, odnosno aneksije, no nisu poduzeti nikakvi daljnji koraci s tim u vezi, a japanski ekspanzionizam prema Kini doveo je do Drugog japansko-kineskog rata.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Nakon što su okupirali Mandžuriju, Japanci su svoj vojni interes okrenuli ka sjeveru, prema Sovjetskim i Mongolskim područjima uz njene granice. Prvi veći Sovjetsko-japanski granični sukob, bitka kod jezera Hasan, zbio se 1938. godine u Primorju. U to vrijeme sukobi između sovjetskih i japanskih jedinica na granicama Mandžurije bili su česti. Japanci su smatrali da je granica između Mandžukua i Mongolije na rijeci Halkin Gol koja utječe u jezero Buir. Suprotno tome, Mongoli i njihovi saveznici Sovjeti smatrali su da je granica oko 16 km istočno od rijeke, pored naselja Nomonhan.[5]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Grigorij Štern
  2. Grigoriy Shtern
  3. "Grif sekretnosti sniat': poteri Vooruzhennykh Sil SSSR v voynakh, boevykh deystviyakh i voennykh konfliktakh", pod oshchey redaktsiey G. F. Krivosheeva. (Moskva: Voennoe izd-vo, 1993, ISBN 5203014000). pp. 77–85.
  4. Glantz, David M.; and House, Jonathan. When Titans Clashed: How the Red Army Stopped Hitler. Lawrence, KS: UP of Kansas, 1995. ISBN 0700608990 p. 14.
  5. Drea, Edward J. "Leavenworth Papers No. 2 Nomonhan: Japanese Soviet Tactical Combat, 1939 – MAPS"Arhivirana inačica izvorne stranice od 8. travnja 2009. (Wayback Machine) – Osvježeno: 13. svibnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitke kod Halkin Gola