Bitke kod Halkin Gola

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Halkin Gola (Bitka kod Nomonhana)
Japanese soldiers cross Khalkhyn Gol river 1939.jpg
Japanski vojnici prelaze Halkin Gol, Mongolija
Vrijeme 11. svibanj - 16. rujan 1939.
Lokacija okolica Halkin Gola,
Ishod Značajna pobjeda Sovjeta i Mongola
Sukobljeni
Flag of the Soviet Union.svg Sovjetski Savez
Flag of Mongolia.svg Mongolija
Japansko Carstvo Japansko Carstvo
Flag of Manchukuo.svg Mandžukuo
Vođe
Flag of the Soviet Union.svg Grigorij Štern
Flag of the Soviet Union.svg Georgij Žukov
Flag of the Soviet Union.svg Jakov Smuškevič
Flag of Japan (1870–1999).svg Mititaro Komacubara
Vojne snage
57 000 vojnika
500 tenkova
250 zrakoplova[1]
38 000 vojnika (na početku kampanje)
135 tenkova
250 zrakoplova[2]
Posljedice
Arhivska istraživanja
Sovjeti: 7 974 poginulih,
15 251 ranjenih[3]
Izjava japanskih vlasti
8 440 poginulih,
8 766 ranjenih
Sovjetska izjava
60 000 poginulih i ranjenih,
3 000 zarobljenih[4]

Bitke kod Halkin Gola (mongolski Халхын голын байлдаан; ruski бой на реке Халхин-Гол; japanski ノモンハン事件 Nomon-Han Jiken) bile su odlučujuće u neobjavljenom sovjetsko-japanskom pograničnom ratu koji su vodili Sovjetski Savez i Mongolija s Japanom 1939. godine. Sukobi su dobili ime po rijeci Halkin Gol, koja protječe područjem gdje su vođeni. U Japanu, odlučujuća bitka u ovom konfliktu poznata je kao Incident kod Nomonhana, prema obližnjem selu na granici Mongolije i Mandžurije. Bitke su završile potpunim porazom japanske šeste armije.

Povijest područja[uredi | uredi kôd]

Do 1900. Mandžurija je bila dio ruskog interesnog područja. U okviru japanskih ekspanzionističkih težnji u istočnoj Aziji, Japan je 1903. zahtijevao povlačenje Ruske vojske iz Mandžurije i priznavanje japanskih interesa u Koreji. Prijepori koji su iz toga proizašli doveli su 1904. godine do Rusko-japanskog rata koji je završio pobjedom Japana, a Rusija je 1905. morala napustiti Mandžuriju i vratiti ju Kini. Japan je nakon Prvog japansko-kineskog rata u svoju interesnu sferu uključio Koreju, a zanimale su ih i sirovine iz Mandžurije. Zbog prijevoza tih sirovina iz Mandžurije u Koreju a zatim brodovima za Japan, sagrađena je Južnomandžurska željeznica koju je čuvala Kvantunška armija. Kako bi i dugoročno osigurao isporuku ovih sirovina, Japan je težio za većim političkim utjecajem u Mandžuriji. Nakon incidenta u Mukdenu uslijedila je japanska invazija na Mandžuriju kojom je Kvantunška armija zaposjela Mandžuriju i ondje početkom 1932. ustanovila marionetsku državu Mandžukuo.

SAD kao i Liga naroda snažno su protestirali protiv ove okupacije, odnosno aneksije, no nisu poduzeti nikakvi daljnji koraci s tim u vezi, a japanski ekspanzionizam prema Kini doveo je do Drugog japansko-kineskog rata.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Nakon što su okupirali Mandžuriju, Japanci su svoj vojni interes okrenuli ka sjeveru, prema Sovjetskim i Mongolskim područjima uz njene granice. Prvi veći Sovjetsko-japanski granični sukob, bitka kod jezera Hasan, zbio se 1938. godine u Primorju. U to vrijeme sukobi između sovjetskih i japanskih jedinica na granicama Mandžurije bili su česti. Japanci su smatrali da je granica između Mandžukua i Mongolije na rijeci Halkin Gol koja utječe u jezero Buir. Suprotno tome, Mongoli i njihovi saveznici Sovjeti smatrali su da je granica oko 16 km istočno od rijeke, pored naselja Nomonhan.[5]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Grigorij Štern
  2. Grigoriy Shtern
  3. "Grif sekretnosti sniat': poteri Vooruzhennykh Sil SSSR v voynakh, boevykh deystviyakh i voennykh konfliktakh", pod oshchey redaktsiey G. F. Krivosheeva. (Moskva: Voennoe izd-vo, 1993, ISBN 5203014000). pp. 77–85.
  4. Glantz, David M.; and House, Jonathan. When Titans Clashed: How the Red Army Stopped Hitler. Lawrence, KS: UP of Kansas, 1995. ISBN 0700608990 p. 14.
  5. Drea, Edward J. "Leavenworth Papers No. 2 Nomonhan: Japanese Soviet Tactical Combat, 1939 – MAPS"Inačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2009. – Osvježeno: 13. svibnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitke kod Halkin Gola