Black Mirror

Izvor: Wikipedija
Black Mirror
logo
AutorCharlie Brooker
Država podrijetlaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Broj epizoda22
Broj sezona5
Produkcija
ProducentBarney Reisz
Izvršni producent(i)Charlie Brooker
Annabel Jones
Trajanje epizode41 - 89 minuta
Prikazivanje
TV kućaChannel 4 (2011. - 2014.)
Netflix (2016. - )
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u


Black Mirror britanska je znanstveno-fantastična antologijska televizijska serija autora Charliea Brookera, s Brookerom i Annabel Jones koji služe kao izvršni producenti. Promatra moderno društvo, posebno u odnosu na neočekivane učinke novih tehnologija. Epizode su samostalne, obično postavljene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, često mračnog i satiričnog tona, iako su neke više eksperimentalne i lakše.

Serija je premijerno prikazana u dvije sezone na britanskom televizijskom kanalu Channel 4 u prosincu 2011. i veljači 2013. godine. Nakon dodavanja u katalog u prosincu 2014., Netflix je otkupio program u rujnu 2015. godine. Naručio je sezonu od 12 epizoda, kasnije podijeljenih u treću i četvrtu sezonu, svaka po šest epizoda; prva je objavljena 21. listopada 2016., a potonja 29. prosinca 2017. godine. Peta sezona najavljena je 5. ožujka 2018. godine.

Black Mirror je inspiriran starijim antologijskim emisijama poput The Twilight Zone, koji su se mogli nositi s kontroverznim, suvremenim temama bez straha od cenzure. Brooker je razvio Black Mirror kako bi istaknuo teme vezane uz ljudsku ovisnost o tehnologiji, stvarajući priče koje sadrže "način na koji sada živimo" i način na koji bismo mogli živjeti za 10 minuta ako smo nespretni".

Serija je dobila pozitivne recenzije i zabilježila je porast interesa na međunarodnoj razini, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je uvrštena u Netflixov katalog. Godine 2017. dobro prihvaćena epizoda "San Junipero" iz treće sezone osvojila je prvu nagradu Emmy za udarne termine za Black Mirror, a nagradu za izvanredne televizijske filmove i izvanredno pisanje za ograničenu seriju, film ili dramski specijalni album za Brookea.

Epizode[uredi | uredi kôd]

Seriju je izvorno naručio Channel 4 u Ujedinjenom Kraljevstvu, a premijerno je prikazana u prosincu 2011. Druga sezona prikazivana je tijekom veljače 2013. U rujnu 2015. Netflix je kupio program, postavljajući sezonu od 12 epizoda kasnije podijeljenih u dvije sezone od šest epizoda.[1] Prva od tih sezona objavljena je na Netflixu diljem svijeta kao cjelokupna treća sezona 21. listopada 2016. godine. Četvrta je sezona izdana 29. prosinca 2017. godine.[2] Peta sezona (3 epizode) izdana je 2019. godine.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Koncept i stil[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Netflix will bring viewers twelve new episodes of the critically-acclaimed Black Mirror. Netflix Media Center (engleski). 24. rujna 2015. Pristupljeno 1. srpnja 2018.
  2. Turchiano, Danielle. 6. prosinca 2017. Netflix Announces 'Black Mirror' Season 4 Release Date (Watch). Variety (engleski). Pristupljeno 1. srpnja 2018.