Blanka II. Navarska

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Blanka II. (1420.1464.) je bila de jure kraljica Navare od smrti svoga brata 1461. godine do svoje smrti 1464. godine, te kraljica Kastilje tijekom svoga braka. Bila je kći Ivana II. Aragonskog i Blanke I. Navarske.

Bila je udata za Henrika IV. Kastiljskog, ali njihov brak nikada nije konzumiran. Nakon trinaest godina neuspješnog braka Henrik je zatražio i dobio poništenje na osnovi nekonzumiranja braka. Službeni razlog je bilo "vještičarenje" koje je spriječilo Henrika da konzumira svoj brak. Blanka se nakon poništenja braka vratila u svoju domovinu.

Nakon smrti Blanke I. de jure kralj je postao njen i Ivanov sin, Karlo, princ od Viane. Ivan II. je, međutim, zadržao krunu za sebe i sinu nikada nije dozvolio preuzeti vlast. Nakon Karlove smrti, za koju je osumnjičena njihova maćeha, Ivana Enríquez, navarski plemići koji nisu bili zadovoljni vladavinom Ivana II., i koji su Karla smatrali zakonskim monarhom, proglasili su Blanku za monarhinju kao Blanku II. Ivan je Blanku, međutim, već bio zatvorio i onemogućio joj preuzimanje vlasti.

Umrla je 1461. godine, a smatra se da je otrovana od strane oca, maćehe ili sestre. Nakon njene smrti Blankina nasljedna prava prešla su njenoj sestri Eleonori, koja je nadživjela oca i preuzela de facto vlast nad Navarom.