Bartolo Longo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Blaženi Bartolo Longo)
Bartolo Longo
Bartolo Longo
Rođen 10. veljače 1841.
Latiano
Preminuo 5. listopada 1926.
Beatificiran 26. listopada 1980.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Portal o kršćanstvu

Blaženi Bartolo Longo (Latiano, 10. veljače 1841.5. listopada 1926.), talijanski dominikanac i blaženik Katoličke Crkve.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1841. u bogatoj obitelji u gradu Latijanu u južnoj Italiji. Iako je bio odgajan u katoličkoj obitelji, nakon smrti roditelja sve više se priklanja ateizmu. Do studija prava u Napulju, priključio se neopoganističkoj sekti, u kojoj je obnašao dužnost vrhovnog svećenika. Osim što je sudjelovao u sotonističkim obredima, postao je snažan protivnik Katoličke Crkve, koju je javno "blatio" u javnosti.

Cijelo to vrijeme istodobno prolazi kroz psihičke krize koje obilježavaju teški napadi neuroze i depresije, paranoje i tjelesna oboljenja. Naposljetku je doživio živčani slom. Kasnije je izjavio kako je u sebi čuo glas svog preminulog oca koji mu je govorio “Vrati se Bogu”. Odlazi starom obiteljskom prijatelju koji ga nagovora da se odrekne sotone i vodi ga dominikanskom redovniku Albertu Radentu, koji ga ispovijeda i postaje njegov duhovnik.

Godine 1871. postaje dominikanski trećeredac i započinje promicati krunicu. Zajedno sa suprugom groficom Marianom di Fusco, koju je oženio u međuvremenu, obnavlja malu crkvicu u Pompejima i potpomaže proslavu Gospe od Krunice u njoj. Ubrzo crkvica postaje hodočastilište, u kojem je nekoliko ljudi doživjelo i čudesna ozdravljenja. Nakon toga počinju radovi na većoj crkvi, koja je dovršena 1891. Godine 1906. blaženi Longo i njegova supruga poklanjaju svetište Svetoj Stolici.

Blaženikom je proglašen 26. listopada 1980., a tom prigodom ga je sv. Ivan Pavao II. opisao kao “apostola krunice”. Godine 2008. Benedikt XVI. posjetio je svetište u Pompejima, gdje je na misi, kojoj je nazočilo 50.000 ljudi, tadašnji papa blaženika usporedio sa sv. Pavlom koji je također jedan dio svog života bio neprijatelj Crkve.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Piše: Goran Andrijanić. Bitno.net Bio je vođa sotonističke sekte, a danas je katolički blaženik na putu proglašenja svetim!, 13. veljače 2015. (pristupljeno 15. svibnja 2017.)