Blidinje jezero

Koordinate: 43°36′N 17°30′E / 43.600°N 17.500°E / 43.600; 17.500
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Blidinjsko jezero)
Blidinjsko jezero
Blidinjsko jezero (23 ha, hl. max. 3,5 m) z Maleho Vranu.jpg
Blidinjsko jezero
Lokacija Posušje, Tomislavgrad
Koordinate 43°36′N 17°30′E / 43.600°N 17.500°E / 43.600; 17.500
Površina 2,5 – 6 km²
Najveća dubina 4,5 m
Nadmorska visina 1183 m
Vrsta jezera glacijalno / antropogeno
Države BiH

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Jezero je na 1183 metara nadmorske visine. Površina mu varira od 2,5 do 6 kilometra četvornih. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je dubine od jednog metra. Nema površinskih tokova koji vode do i od jezera. Voda u jezero dolazi s padalinama i procjeđivanjem vode s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše s proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne razina jezera. Procijenjeni gubici vode iz jezera su veliki s obzirom na malu zapreminu i iznose 10 mm/dan. Na južnoj strani jezera voda kroz ponor u Ivan Docu otječe prema istoku i ponovno izvire kod brane u Grabovici i Neretve. Ostaci morena upućuju na glacijalni nastanak jezera, no prema dokumentima iz župe Poklečani oborinska voda je odlazila kroz ponore i nije se zadržavala na polju pa je zahvaljujući antropogenoj intervenciji stočara koji su zatvorili ponore oblikovano jezero. U svibnju 1940. voda je pronašla put do ponora, ali je on ponovno zatvoren.

U zimskim mjesecima jezero je uglavnom zaleđeno.

U jezeru obitava endemska riba oštrulja (Aulopyge huegelii), bjelica, klen i alohtona kalifornijska pastrva. Jezero je nekoliko puta poribljavano ribom iz Buškog jezera, i to oštruljom, klenom te kalifornijskom pastrvom.

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Prvi međunarodni znanstveni simpozij Blidinje, Zbornik radova, 2005.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Blidinje jezero