Bljeskovita zvijezda

Izvor: Wikipedija
Umjetnički prikaz Proksime b (lijevo) i Proksime Centaure (desno).
Dvije svijetle zvijezde su (lijevo) Alfa Centaura A i (desno) Alfa Centaura B. Jedva vidljiva crvena zvijezda u središtu crvenog kruga je Proksima Centaura.

Bljeskovita zvijezda je crveni patuljak koji povremeno u sekundi poveća svoj sjaj i vrati se na uobičajenu emisiju u nekoliko minuta. Smatra se da su bljeskovi povezani s njegovim snažnim magnetskim poljem. Bljeskovite zvijezde nisu sjajne, pa se sve otkrivene bljeskovite zvijezde nalaze u Zemljinu susjedstvu (do udaljenosti od 1 000 svjetlosnih godina). Najpoznatija je takva zvijezda Proksima Centaura.[1]

Proksima Centaura[uredi | uredi kôd]

Proksima Centaura (lat. proxima: najbliža), Proxima Centauri ili Alfa Centaura C je zvijezda najbliža Suncu, udaljena 4,22 svjetlosnih godina, prividne magnitude 11,05. Nalazi se u trojnom sustavu zvijezde Alfa Centaura. Crveni je patuljak mase oko 8 puta manje od Sunčeve, oko 7 puta manjega promjera, oko 588 puta manjega i bljeskovito promjenljiva sjaja (bljeskovita zvijezda) i površinske temperature 3 042 K.[2] Proksima Centaura b, Proxima Centauri b (ponekad jednostavnije Proxima b) je ekstrasolarni planet koji ima putanju oko crvenog patuljka Proksima Centaura, najbliže zvijezde našem Suncu. Udaljen je oko 4,2 svjetlosne godine (1,3 parsek) od Zemlje u zviježđu Centaur. To je najbliži poznati ekstrasolarni planet, ali je mala mogućnost da je naseljen sa živim svijetom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. bljeskovite zvijezde, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.
  2. Proksima Centaura (Proxima Centauri, Alfa Centaura C), [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.