Boško Grubić

Izvor: Wikipedija
Bobby Boško Grubić
Na dodjeli Southeast Emmy nagrade 2007.
Ime u rodnom listuBoško Grubić
Poznat/a i kaoBobby G., Bobby B. Grubic
Rođen/a8. siječnja 1972.
Žanr/ovipop/rock
Zanimanjeredatelj, producent, pjevač, skladatelj
Producentska kućaBGP, Cantus Records
Internetska stranicawww.bobbyg.com
www.bobbygproductions.com www.artonixstudios.com
Nagrade
1999. NATAS Emmy Award
2006. NATAS Emmy Award
2007. NATAS Emmy Award

Boško Grubić (Sisak, 8. siječnja 1972.), hrvatski je redatelj, producent, pjevač i skladatelj.

Rani život i školovanje[uredi | uredi kôd]

Boško Grubić (aka Bobby G), jedan je od svestranijih i iznimno uspješnih umjetnika s hrvatskih prostora, rođen je u Sisku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Svoje prve radove objavljuje kao srednjoškolac u dječjem časopisu Kurir, uređujući glazbene i informatičke stranice (1988. – 1990.). Već je tada pokazivao ogromnu energiju i kreativnost, te interes za umjetnost, novinarstvo, ali i nove tehnologije. Koncem 1992. godine odlazi u London, UK, a zatim na studije masovnih komunikacija u Nashville, Tennessee, SAD, 1994., odakle izvješćuje o filmu i filmskoj glazbi za Radio Sisak.

Na studije masovnih komunikacija pri Middle Tennessee State University (MTSU) (Nashville, Tennessee, SAD) upisuje se 1994. godine. Diplomirao je 1999. i stekao zvanje redatelja i producenta za produkciju glazbe i televizijskog programa. U drugoj godini studija našao se na dekanovoj listi najboljih. Uz školovanje počeo se aktivno baviti Internetom, što će kasnije kulminirati u brojne nagrade za interaktivne i internet projekte, te njegovo djelovanje u konvergenciji elekronskih medija.

Za boravka, i studija, u Nashville-u osnovao je prvu hrvatsku online trgovinu glazbe, CroDance Power CD Shop (1997. – 2000.), a s Ivanom Mihaljevićem (student s Yale University, SAD) 1997. osnovao je prvu udrugu hrvatskih studenata u SAD-u van domovine i prvi hrvatski studentski web portal.


Novinarstvo i scena[uredi | uredi kôd]

Na hrvatskim medijskim prostorima mogao se čuti na nekoliko glazbenih kompilacija izdavačke kuće ZG ZOE MUSIC iz Zagreba, pjesme "Želim te" i "Gibaj", te kasnije na vlastitom albumu prvijencu – "Samo ljubav" koji je snimljen u Zagrebu i izdan krajem 2002. godine u distribuciji Cantus Recordsa.

Prvi glazbeni airplay na hrvaskom radiju Bobby G je imao 1992. u programu Radio Siska, s pjesmom "Želim te", kasnije izdanom na albumu "Samo ljubav".

Prvi glazbeni airplay na američkom radiju Bobby G je imao 1997. u programu radio postaje Y107, Nashville, Tennessee, SAD s pjesmom "I want you" u Hrvatskoj izdana pod imenom "Želim te" na albumu "Samo ljubav".

Na Hrvatskom radijskom festvalu (HRF) 2002. godine ima zapažen nastup s hit pjesmom "Ne mogu bez tebe" koja kasnije osvaja prva mjesta na lokalinim radio postajama diljem Hrvatske. Tada aktivno surađuje i s poznatim hrvatskim glazbenim menadžerom Zoranom Škugorom, popularnom grupom KARMA, posebice s Josipom Miani (Pipi) i Nenadom Čirjak (DJ Neno) što rezultira s dva vrlo uspješna glazbena uradka: Bobby G featurnig KARMA - "Ne mogu bez tebe", te Bobby G featuring KARMA - "Trebaš mi noćas", koje su osvajale hrvatske dance liste, i koje se mogu naći na kompilacijama izdanim u Hrvatskoj i van nje.

Prvi glazbeni airplay na američkoj nacionalnoj televiziji Bobby G je imao 2006. u programu NBC-a, točnije u "TODAY Show hosted by Matt Lauer" uživo iz Dubrovnika, gdje je NBC koristio pjesmu "Ne mogu bez tebe",[1] s njegova albuma "Samo ljubav" kao glazbenu podlogu za live kadrove u show programu "Where in the World is Matt Lauer?"

Tijekom 2001. javlja se iz Atlante, Georgia, SAD, kao dopisnik u program Obiteljskog radija i uživo izvještava u show programu Zlatka Turkalja o posljedicama napada na World Trade Center u New York-u (2002.) i događanjima u svijetu glazbe. Prati i hrvatskog košarkaša Tonija Kukoča dok je igrao u dresu Atlanta Hawksa, te s njim radi interview u travnju 2001. za show program Kreativna Blokada tada Obiteljskog radija (Antena Zagreb).

Redateljsko producentska karijera[uredi | uredi kôd]

Od 2000. do 2006 živi i radi u Atlante, SAD. Bavi se integriranim marketingom, redateljstvom i produkcijom TV reklama, što mu donosi brojne nagrada u širokoj lepezi njegovog rada i djelovanja. (vidi nagrade)

Sredinom 2006. godine iz Atlante, dolazi u domovinu, te iz Zagreba radi, i djeluje, do konca 2007. Iz tog perioda interesanto je spomenuti redateljski projekt od nekoliko reklamnih spotova za paletu proizvoda koprivničke kompanije, BELUPO, koji su se emitirali na hrvatskim televizijskim programima tijekom 2007., a u glazbenoj podlozi imaju prepoznatljivu skladbu Zlatana Stipišića - Gibonnija, "Samo ozdravi mi ti".

Krajem 2007. odlazi iz Zagreba u Los Angeles, California, SAD, gdje kreće putovima Hollywooda. Nakon povratka u SAD radi na svom prvom filmskom projektu "Indiana Jones - The Kingdom of The Crystal Skull" u režiji Stevena Spielberga, kao dio “Unit 2” grupe koja je snimala kadrove za specijalne efekte u Universalovim studijima u Los Angelesu.

U veljači 2008. u Los Angelesu potpisuje ugovor s American International Group, Inc. (AIG), vodećom svjetskom financijskom, osiguravajućom te asset menagement korporacijom i postaje izvršni producent za sve televizijske reklamne spotove, za englesko i španjolsko govorno tržište na području Sjeverne Amerike, isključivo za auto-moto osiguravačke AIG grupacije. U ovom periodu surađuje s britanskim rediteljem Simon Cole i američkim direktorom fotografije Bill Pope, poznatiji po svojim zaslugama na snimaju trilogije The Matrix i Spidermana.

U ovom razdoblju bio je dva puta kandidat na natječaju za ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), 2007.[2] i 2010.[3][4][5]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Prvi je hrvatski redatelj-producent koji je osvojio najprestižniju američku televizijsku nagradu, Emmy, za postignuća na području TV produkcije. Nagradu dodjeljuje Američka nacijonalna akademija za televizijske znanosti i umjetnosti - The National Academy Of Television Arts & Sciences (NATAS).

Prvi Emmy[6] zavrijedio je 1999. godine za režiju i produkciju TV reklame koju je producirao kao student masovnih komunikacija, a koja mu je dodijeljena u Opryland-u, Nashville-u, SAD, na NATAS Midsouth Emmy Chapter svečanosti.

Druga Emmy[7] nagrada uslijedila je 2006. godine, a zavrijedio ju je kao kreativni direktor-producent za reklamu pod naslovom, "The Egg – Cook It Right". Njegova nagrađena reklama u zvršnici NATAS Southeast Emmy Chapter borila se prsa o prsa s uratkom Turner South, jednom od velikih američkih produkcijskih kompanija.

Njegov treći Emmy[8] uručen mu je 2007. na NATAS Southeast Emmy Chapter[9] svečanosti, za regiju koja obuhvaća pet američkih država; Alabama, Georgia, Mississippi, South Carolina i North Carolina. Baš kao i 2006. godine, osvojio je Emmy Award u kategoriji za najbolju TV reklamu, a novo priznanje zavrijedio je kao kreativni direktor i producent reklame pod naslovom, "The Steak – Cook It Right".

Osim što je bio među dobitnicima 2007. NATAS Emmy Award nagrade, Bobby G je i uručivao nagrade dobitnicima 2007. Emmy-a u nekoliko kategorija tako da ga je američka publika mogla gledati i na malim ekranima. To je ujedno bio i Grubićev prvi javni televizijski voditeljski nastup u SAD-u. Simpatični duo Boško Grubić (Bobby G) i Rissi Palmer zabavljali su publiku dvadesetak minuta.[10]

Dobitnik je 13 Telly-a koji se dodjeljuju u SAD-u za filmske i video uratke, 6 prestižnih američkih nagrada za web-interaktivnu produkciju, 4 WebAwards-a[11] i 4 Internet Advertising Awards-a[12] koje dodjeljuje američki - Web Marketing Association.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Drži predavanja po skupovima i seminarima u domovini i inozemstvu iz područja konvergencije medija i marketinga, od kojih je interesantno spomenuti hrvatski festival oglašavanja FESTO 2006.[13] gdje je imao vrlo uspješno predavanje na temu "Konvergencija, mediji i marketing (uspješan branding uz nove tehnologije)", a moglo ga se vidjeti i na štandu SONY-a, za digitalnu kinematografiju i post produkcijske alate na 2008. NAB show-u (National Association of Broadcasters) u Las Vegas-u, Nevada, SAD. Od 2012. godine vrlo je aktivan u promoviranju obnovljivih izvora energije, solarne energije i automobila na električni pogon.[14]

Ugledni je član Američke nacionalne akademije televizijske znanosti i umjetnosti (NATAS), Američkog društva skladatelja, autora i publicista (ASCAP), te član Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Humanitarni rad[uredi | uredi kôd]

Vrlo je aktivan u humanitarnom radu. Bitno je spomenuti jednu od prvih njegovih humanitarnih akcija iz 1993. godine u kojoj je od londonskih hotela prikupio hranu i kućne potrepštine te ih zrakoplovom Lufthanse poslao hrvatskom Crvenom križu, u svoj rodni grad Sisak.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

  • Želim te - singl (1994.)
  • Gibaj - singl (1996.)
  • Ne mogu bez tebe - za HRF (2001.)
  • Samo ljubav (2002.)
  • Ne mogu bez tebe - Maxi (2003.)
  • Sve što imam ja - Maxi (2004.)
  • Trebaš mi noćas - Maxi (2005.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Elia Patricia Pekica: Na Diogenovu putuArhivirana inačica izvorne stranice od 6. lipnja 2011. (Wayback Machine), 2010.
Đurđa Zorko, Jasminka Jagačić-Borić: Sisački biografski leksikon, 2006.
Matica hrvatska - Sisak: Riječ, 1999.
EPOHA, Novi uspjesi, br. 84, ožujak 2008.
EPOHA, Kreativnost ne poznaje granice, br. 76, srpanj 2007.
EPOHA, Treći Grubićev Emmy, god.VII. br. 75, lipanj 2007.
EPOHA, Od hipnotičkog brandiranja do nagrada najboljima, br. 66., rujan 2006.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Database of Writers/Performers. The American Society of Composers, Authors and Publishers. 2002. Inačica ASCAP izvorne stranice Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć) arhivirana 23. svibnja 2011. Pristupljeno 27. veljače 2009.
  2. HND, Amerikanac iz Siska s dva Emmyja želi biti ravnatelj HRT-a. Jutarnji List. 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. srpnja 2007. Pristupljeno 27. veljače 2009.
  3. HRT, ZAPISNIK 76. sjednice Programskog vijeća HRT-a (PDF). HRT. 2010. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 5. rujna 2014. Pristupljeno 28. siječnja 2011.
  4. Večernji List, Prvih osam kandidata branilo svoje programe pred Vijećem HRT-a. Večernji List. 2010
  5. HRT, Predstavili se kandidati za ravnatelja HRT-a. HRT. 2010 |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  6. Recording Industry student wins Emmy for 30-second commercial. The Record, Vol. 7, No. 18, MTSU. 1999. Pristupljeno 27. veljače 2009. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  7. 2006 Southeast Regional Emmy Awards Winners and Nominees. National Academy of Television Arts and Sciences. 2006. Pristupljeno 27. veljače 2009. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  8. Treći Grubićev Emmy. EPOHA. 2007. Pristupljeno 1. ožujka 2009.
  9. 2007 Southeast Regional Emmy Awards Winners and Nominees (pdf). National Academy of Television Arts and Sciences. 2007. Pristupljeno 27. veljače 2009. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  10. Rissi At the Emmys. 1720 Entertainment. 2007. Pristupljeno 1. ožujka 2009. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  11. Winner! Web Marketing Association's WebAwards. The Web Marketing Association. 2008. Pristupljeno 1. ožujka 2009.
  12. 2008 Outstanding achievement in Internet Advertising. IAC The Web Marketing Association. 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2009. Pristupljeno 1. ožujka 2009.
  13. 14. FESTO - Opatija 19.-21. listopada 2006. HUOJ. 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. srpnja 2007. Pristupljeno 27. veljače 2009.
  14. Slobodna Dalmacija, U Zadar stigli automobili na električni pogon. Slobodna Dalmacija. 2014
  15. VARIETY, In case you missed 'ems: PGA-PGA edition,. VARIETY. 2014
  16. Večernji List, Dvojica Hrvata u finalu izbora za najbolji film Američke udruge producenata. Večernji List. 2014
  17. Producers Guild of America, Semi-Finalists Announced for Make Your Mark Competition. PGA. 2014
  • GLAS SLAVONIJE, Bow vs Plectrum sviraju “Kit Blues”, 13.1.2017., [1]
  • DELO, Goodlife Lifestyle revija, Ameriški film so kolektivni produkt, br. 29, 15.6.2015 [2]
  • MTSU NEWS, Bobby Bosko Grubić and Robert Rowles, 28.1.2015., [3]
  • NOVI LIST, Grubić i Chupin u finalu izbora za najbolji kratki film PGA, 13.9.2014., [4]
  • Večernji List, Dvojica Hrvata u finalu izbora za najbolji film Američke udruge producenata, 12.09.2014., [5]
  • Slobodna Dalmacija, Hrvati u finalu izbora za najbolji film Američke udruge producenata, 12.09.2014.,[6]
  • Producers Guild of America, Semi-Finalists Announced for Make Your Mark Competition, 1.8.2014.,[7]
  • Slobodna Dalmacija, U Zadar stigli automobili na električni pogon, 30.05.2014., [8]
  • VARIETY, In case you missed ’ems: PGA-PGA edition, 21.10.2012., [9]
  • HRT, ZAPISNIK 76. sjednice Programskog vijeća HRT-a, 11.02.2010., [10]Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. rujna 2014. (Wayback Machine).
  • Večernji List, Prvih osam kandidata branilo svoje programe pred Vijećem HRT-a, 03.02.2010., [11].
  • HRT, Predstavili se kandidati za ravnatelja HRT-a, 03.02.2010., [12][neaktivna poveznica].
  • Slobodna Dalmacija, Mladi sisački filmaš u Americi reda uspjeh za uspjehom, 27.03.2008., [13].
  • Hrvatska Matice Iseljenika, Novi uspjesi producenta Boška Grubića, 27.03.2008., [14].
  • Jutarnji List, Bobby G Hrvatima donio i treći Emmy, 29.06.2007., [15]Arhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2013. (Wayback Machine).
  • HND, Amerikanac iz Siska s dva Emmyja želi biti ravnatelj HRT-a, 14.04.2007., [16].
  • Vjesnik, Oglašivačima godišnji promet 4,5 milijardi kuna, 20.09.2006., [17][neaktivna poveznica].
  • HUOJ, 14. FESTO - Opatija 19. – 21. listopada 2006., listopad 2006., [18]Arhivirana inačica izvorne stranice od 17. srpnja 2007. (Wayback Machine)
  • 2006 Southeast Regional EMMY Awards Winners and Nominees, [19][neaktivna poveznica].
  • Slobodna Dalmacija, Inspiracija - žene, 15.7.2002., [20].
  • HDS/ZAMP, [21].