Božićna svjetla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Božićna svjetla u Cliftonu, Ohio, SAD

Božićna svjetla ili božićna rasvjeta je oblik rasvjete, koji služi kao ukras u vrijeme Božića.

U mjesecu prosincu, približavanjem Božića, koristi se osvjetljenje, kako bi se obasjali mračni zimski dani i kako bi se ljude uvelo u božićno vrijeme. U mnogim ulicama i trgovima koristi se i javna rasvjeta prilagođena blagdanima, obješena kao ukras.


U 18. stoljeću u Njemačkoj su se počele koristiti svijeće, kako bi se ukrasilo božićno drvce. Od sredine 20. stoljeća, božićna svjetla postala su sastavni dio dekoracije u vrijeme Božića. To je postalo običaj čak i u nekršćanskim zemljama poput Japana i dijela Kine (posebice Hong Kong).

U posljednjih nekoliko godina, sve više i više pojedinaca ukrašuje svoje domove izvana i iznutra božićnim svjetlima. Postoje mnoge vrste ukrasa, koji svijetle u obliku Djeda Božićnjaka, saonica, božićnoga drvca, betlehemske zvijezde, snjegovića i sl. Koriste se bijele žaruljice, ali i obojene u raznim bojama. Ponegdje se održavaju i natjecanja u ukrašavanju.

Božićna svjetla su također vrlo česta u trgovačkim centrima, kako bi ljude dodatno potaknula na kupovinu.

Na imanju obitelji Salaj u selu Grabrovnica kraj Čazme, uređen je tematski park ukrašen s preko milijun žaruljica nazvan Božićna priča.

Galerija[uredi VE | uredi]

Božićna svjetla
Christmas lights trees and snowman.jpg Kozanichristmas.jpg Reno navideño.jpg