Bob Tisdall

Izvor: Wikipedija
Bob Tisdall
Osobni podatci
Puno ime Robert "Bob" Morton Newburgh Tisdall
Datum rođenja 16. svibnja 1907.
Mjesto rođenja Nuwara Eliya, Šri Lanka
Datum smrti 27. srpnja 2004.
Mjesto smrti Nambour, Australija
Državljanstvo Irska
Športski podatci
Olimpijske igre
zlato Los Angeles 1932. 400 m prepone

Robert "Bob" Morton Newburgh Tisdall (Nuwara Eliya, Šri Lanka 16. svibnja 1907.Nambour, Australija 27. srpnja 2004.), irski atletičar, osvajač zlatne olimpijske medalje u utrci na 400 m prepone u Los Angelesu 1932.

Tisdall je u jeku gospodarske krize, kao što sam opisuje imao "najbolji posao na svijetu", radio je kao pomoćnik mladog indijskog Maharađa kojeg je pratio diljem Europe, pokazujući mu kulturne i prirodne znamenitosti. Da bi ostvario svoj olimpijski san morao je napustiti taj posao i živjeti u napuštenom željezničkom vagonu u voćnjaku, gdje je trenirao trčeći oko redova stabala. General Eoin O'Duffy predsjednik Irskog olimpijskog odbora pozvao ga je početkom 1932. da nastupi na Olimpijadi u Los Angelsu.

Na Olimpijskim igrama u Los Angelesu osvojio je zlato u utrci na 400 m prepone s rezultatom 51,7 sekundi, što je bio svjetski rekord koji ipak nije priznat. Na istim igrama nastupao je i u desetoboju gdje je osvojio osmo mjesto.[1] Nakon pobjede, Tisdall je pozvao na večeru u Los Angeles, gdje je sjedio pokraj Amelije Earhart i Douglasa Fairbanksa, velikih osoba toga doba.

Rođen je u Šri Lanki, odrastao u Nenaghu gradu u središnjoj Irskoj. Živio je u Južnoj Africi, 1969. sa suprugom Peggy seli se u Australiju. Nosio je baklju tijekom Olimpijskih igara u Sydneju 2000. godine tada je imao 93 godine. U dobi od 96 godina pao je niz strme stepenice i slomio rame, rebra i napuknula mu je slezena. Nikada se nije u potpunosti oporavio, umro je 27. srpnja 2004., u dobi od 97. godina. U to vrijeme bio je najstariji atletičar sa zlatnom olimpijskom medaljom.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Bob Tisdall biografija. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. listopada 2009. Pristupljeno 30. rujna 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)