Bodensko jezero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bodensko jezero
Bodensee satellit.jpg
Satelitski snimak Bodenskog jezera
Lokacija Europa
Koordinate 47°37′″N 9°19′″E / Pogreška u predlošku: Neočekivani operator < Pogreška u predlošku: Neočekivani operator < / Pogreška u predlošku: Neočekivani operator /; Pogreška u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 536 km²
Zapremina 55 km³
Najveća dubina 254 m
Nadmorska visina 395 m
Najveća širina 14 km
Najveća dužina 63 km
Pritoci Rajna
Ulijeva se u Rajna
Države Njemačka, Austrija, Švicarska
Bodensko jezero (Bodensee)
Rijeka Rajna i Bodensko jezero
Putnički brod Grof Zeppelin

Bodensko jezero (njem. Bodensee, fr. Lac de Constance), 70-tak km dugo i do 15 km široko jezero ledenjačkog podrijetla u južnom predalpskom području. Nalazi se na tromeđi Njemačke (319 km²), Švicarske (168 km²) i Austrije. Leži na 395 m.n.v., ukupne je površine 539 km² i najveće dubine 252 m.

Na sjeverozapadu se grana na jezero Überlinger s otokom Mainauom i jezero Untersee (Donje jezero) s otokom Reichenauom. Istočni dio jezera se naziva Obersee (Gornje jezero). Jezerom protječe rijeka Rajna, bogato je ribom i važno u vodoopskrbi. Blagotvorni utjecaj jezera na podneblje omogućava uzgoj voća i vinove loze, posebice na sjevernoj obali. Bodensko jezero je važno turističko i rekreacijsko područje, preko kojeg se ljeti preveze više od milijun putnika i turista. Tragovi naseljenosti potječu od mlađeg kamenog doba. Ujedno je i najveće jezero u njemačkom govornom području.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Bodensko jezero.