Boražinolike

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Boraginales)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Boražinolike
224 Borrago officinalis L.jpg
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Boraginales
Juss. ex Bercht. & J. Presl, 1820

Boražinolike (Boraginales), biljni red sa jednom porodicom, Boraginaceae, kojemu pripada 155 rodova sa preko 2600 vrstas. Najvažniji rtod po kojem su porodica i red dobili ime je Borago, u hrvatskom jeziku poznat kao oštrolist ili oštrolistac .

Ljekoviti oštrolistac ili boražina (Borago officinalis), biljka je zvjezdastog cvijeta plave boje, sa stabljikom i listovima prekrivenih bjelkastim dlačicama. Njezino porijeklo je u Siriji, a u Europu su je donijeli Arapi. Smatra se veoma ljkovitom, a od nje se radi i ulje koje blagotvorno djeluje na zdravlje i ljepotu.[1]

U Hrvatskoj je prisutan znatan broj rodova koji pripadaju u boražinolike, to su vučji jezik ili krvavica (Alkanna), volujak (Anchusa), broćanica (Asperugo), visika (Cerinthe), pasji jezik (Cynoglossum), Cynoglottis (vrsta Barelierov volujak), lisičina (Echium), bradavka ili sunčac (Heliotropium), čičkovac (Lappula), biserka ili vrapčje sjeme (Lithospermum), lasinje (Moltkia), potočnica ili plavomilje (Myosotis), Neatostema (vrsta apulska biserka), srdovica (Nonea), mišje uho (Omphalodes), oštrika ili oštrolist (Onosma), plućnjak (Pulmonaria) i gavez (Symphytum).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Boražinolike
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Boraginales

Izvori[uredi VE | uredi]