Boris Godunov (opera)

Izvor: Wikipedija

Operu Boris Godunov napisao je Modest Petrovič Musorgski.


RADNJA


Radnja se događa u Rusiji od 1598. do 1605. godine,a donosi povijesne likove. Boris Godunov,carev savjetnik,zapovjedio je ubojstvo malog prijestolonasljednika. Nakon careve smrti zauzima prijestolje,ali ga sve više opsjeda grižnja savjesti. Priviđa mu se mali carević i u jednoj od tih vizija Boris Godunov umire. Nasljeđuje ga monah Grigorij,koji se lažno predstavio kao ubijeni carević Dimitrij.


BORIS GODUNOV


Lik Borisa Godunova proturječan je: on je ubojica malog djeteta,a istodobno nježan i brižan otac vlastitoj djeci. Musorgski ga je opisao vrlo naturalistički,pogotovo u prizorima teških duševnih kriza.


LIKOVI


Boris Godunov - ruski car

Fjodor - njegov sin

Ksenija - njegova kćer

Grigorij - monah i samozvani carević Dimitrij

Seljaci,redovnici,boljari,vojnici i drugi

JEZIK I GLAZBA OPERE

Pojačavajući značaj i izražajnost teksta,Musorgski više koristi recitativni i ariozni način pjevanja. Pravi junak opere je ruski narod opisan u zborskim nastupima. Iz zbora se izdvajaju kraći nastupi pojedinaca iz raznih društvenih slojeva. Glazba je prožeta duhom ruskog folklora,pa je ova opera jedna od najljepših ruskih nacionalnih opera.


FJODOR ŠALJAPIN


Jedan od legendarnih interpreta Borisa Godunova bio je Fjodor Šaljapin. Ova uloga vrlo je zahtjevna jer od pjevača traži ne samo snažan glas basovskog opsega,nego i veliko glumačko umijeće.